Bent u van plan om zich te vestigen in Portugal? Emigreren vanuit België of Nederland? Of misschien woont u (of uw partner) al hier en u vindt het tijd worden om aan het werk te gaan? U weet waarschijnlijk al dat Portugal een prachtig land is, met aardige mensen en een fantastisch klimaat. In Portugal is bovendien nog ruimte te vinden, met een oppervlakte van 92,212 km² en ongeveer 11 miljoen inwoners. In België wonen net zoveel mensen op een derde van de oppervlakte, in Nederland woont men met 17 miljoen mensen op minder dan de helft van de oppervlakte. Portugal is sinds 1986 lid van de Europese Unie en voert de Euro als valuta.

Werk zoeken in Portugal

Arbeidsbureau
In Portugal bestaat een organisatie met de naam “Instituto do Emprego e Formação Profissional (IEFP)” die zich goed laat vergelijken met de Nederlandse organisatie van arbeidsbureaus en met de VDAB in Vlaanderen. Wilt u in aanmerking komen voor een uitkering in Portugal, dan bent u verplicht om zich in te schrijven bij het IEFP. Er zijn vestigingen verspreid over het hele land. Op de website van het IEFP kunt u zoeken naar een baan in het hele land, per regio of per bedrijfstak. Er is ook actuele informatie te vinden over beschikbare banen en beroepsopleidingen.
Website: www.iefp.pt

De kruiwagen
Iedereen heeft ze. Iedereen gebruikt ze. De kruiwagen. Als u een baan kunt krijgen door een relatie te gebruiken, zullen weinig mensen dit laten. In Portugal is het niet anders, het netwerk is erg belangrijk. Vrienden. Collega’s. Buren. Familie. Alles wordt maximaal ingezet. Zorg zelf voor een netwerk, en laat duidelijk weten dat u naar een baan in Portugal op zoek bent.

Solliciteren
Open sollicitaties zijn vaak succesvol in Portugal. Veel mensen nemen direct contact op met een potentiële werkgever. Zorg ervoor dat u van tevoren de personeelsfunctionaris van het bedrijf even belt om informatie te verzamelen.

Sollicitatiegesprek
Verzamel van tevoren zoveel mogelijk informatie over het bedrijf en de functie. Kijk bijvoorbeeld of het bedrijf een website heeft.
Probeer u zo goed mogelijk te verkopen. Tijdens het sollicitatiegesprek kijkt de werkgever of u geschikt bent voor de functie.
Wees u ervan bewust dat het een voordeel kan zijn dat u uit België of Nederland komt. Bedenk of u dat kunt gebruiken en op welke manier.
Over het algemeen zijn Portugese werkgevers vooral geïnteresseerd in uw werkervaring en minder in uw opleidingen. Vertel daarom uitgebreid over uw vorige werkzaamheden.
Neem kopieën van uw cv en diploma’s mee naar het sollicitatiegesprek. Ook getuigschriften van werkgevers en andere nuttige documenten.

Uitzendbureaus
Ook Portugal is bekend met het fenomeen uitzendbureaus, die hier ‘empresas de trabalho temporário’ heten. De namen van de meeste zullen u bekend in de oren klinken aangezien ze al veel langer in Nederland actief zijn, zoals Adecco (www.adecco.pt), Manpower (www.manpower.pt) en Randstad (www.randstad.pt).
Meer informatie over uitzendbureaus vindt u op de website van het IEFP: www.iefp.pt/empresas-trabalho-temporario.

Online
Ook in Portugal kunt u op het internet diverse sites vinden die veel gebruikt worden om banen aan te bieden, zoals o.a.:
http://emprego.sapo.pt
http://www.net-empregos.com
https://www.itjobs.pt
http://pt.jobrapido.com
https://www.indeed.pt
https://www.anyworkanywhere.com/nl/werken-in-portugal

Personeelsadvertenties
De grote Portugese kranten staan ook vol met personeelsadvertenties:
Diário de Notícias – (www.dn.pt)
Correio da Manhã – (www.cmjornal.pt)
Jornal de Noticías – (www.jn.pt)
Publico – (www.publico.pt)
Expresso – (www.expresso.sapo.pt)

Erkenning van diploma’s
Is het beroep dat u wilt uitoefenen in Portugal gereglementeerd, dan moeten al uw kwalificaties erkend worden voordat u gaat werken. Zijn uw kwalificaties eenmaal erkend, dan mag u dit beroep uitoefenen onder dezelfde voorwaarden als de Portugezen met de juiste kwalificaties.


 

Dit artikel bestaat uit 5 delen:

01 Rechten
02 Werk zoeken
03 Werk zoeken als ‘werkloze’
04 U heeft een baan!
05 Zelfstandige