Het woord dat gekozen werd als Woord van het Jaar 2019 was ‘violência [doméstica] – [huiselijk] geweld’. 27,7% van de meer dan 20.000 geregistreerde stemmen maakten van dit woord de winnaar. Dit werd bekend gemaakt door Porto Editora, die aangaf dat de keuze gerechtvaardigd is “ten gevolge van de ontelbare gevallen die bekend werden in de loop van het jaar en die helaas resulteerden in dodelijke slachtoffers – volgens recente berichten werden 35 vrouwen, mannen en kinderen vermoord in Portugal in de context van huiselijk geweld, alleen al in het vorig jaar”.

Op de tweede plaats kwam het woord ‘sustentabilidade – duurzaamheid’ te staan. “Het is duidelijk dat het thema duurzaamheid voor de Portugese gemeenschap als gevolg van de klimaatveranderingen zorgwekkend is.”

Een ander thema dat de Portugezen niet onbewogen laat is het probleem van verspreiding van onjuiste informatie via de sociale netwerken: ‘desinformação – desinformatie’ staat op de derde plaats met 13,8% van de stemmen.

De drie eerste woorden worden gevolgd door de termen ‘jerricã’ met 7,5%, ‘nepotismo’ met 5,7%, ‘seca’ met 4,3%, ‘trotinete’ met 4,2%, ‘lítio’ met 4,2%, ‘influenciador’ met 4% en op de laatste plaats ‘multipartidarismo’ met 1%.