Biologische wijnboerderij nodigt jou uit voor een wijnproeverij

-Waar: Monte do Alem bij Odiáxere (bij Lagos):
-Googlempas: https://maps.app.goo.gl/LsnTEBY3Ge4MtV7v6
-Tijd: 14-16.00
-Prijs: NCA leden: €15, niet-leden: €25
-Opgeven: https://forms.gle/ELPTaUFu2cErDMQRA

Monte do Além, een biologische wijnboerderij heeft ons uitgenodigd voor een wijnproeverij met wat tapas. Het betreft biologische wijnen. Eelco Schaap zal het een en ander vertellen over de wijnbouw in Europa en de Algarve en tekst en uitleg geven over BIO en Demeter landbouw en de wijnbouw. Al die dingen die voorafgaan aan de wijn in de fles! Monte do Além geeft speciaal voor de NCA 10% korting op aankopen van een fles wijn.

Artikel in de Blik op Portugal februari 2024 over de wijnboerderij Monte do Além

Vinciane Nieuwenhuys is de Belgische eigenaresse van de prachtige buitenplaats nabij Meia Praia, gelegen tussen Lagos en Alvor in een groots landschap waar een aantal zoutpannen de blauwe hemel spiegelen, begrensd door de bekendste ooievaarsbroedplaats van de Algarve. En laat zij daar nu fantastische wijnen maken in de professionele adega, waar Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Grenache en Petit Verdot wijnen liggen te rijpen op Frans eikenhout.

Monte do Além

Al twintig jaar is Monte do Além in haar bezit. Ooit kocht zij dit landbouwbedrijf, met allerlei bijgebouwen voor vee, opslag en machines. Het geheel heeft zij omgetoverd tot een klassiek buitenhuis met ruime veranda, siertuin en zwembad. En een personeelswoning voor het jonge Braziliaanse echtpaar Philipe en Esther met hun zoontje en het tweede kind op komst.

De wijngaarden omzomen huis en haard, die bereikt worden langs een statige oprijlaan geflankeerd door een dubbele rij imposante olijfbomen. Het landelijke karakter wordt onderstreept door wegen aangelegd met paralelos. De principiële keuze is gemaakt voor biologische landbouw en die wordt zeer actief bedreven.

Inmiddels zijn de eerste stappen gezet in de toepassing van biologisch-dynamische maatregelen, zoals het gebruik van natuurlijke preparaten om de knopzetting en de groei van de wijnstokken te bevorderen en van gepotentieerd silicium (kiezel) om de rijping te verbeteren.

Schapen en wijnboerderij?

De mogelijkheid om de huidige ECO Planetcertificering aan te vullen met een Demeter-certificering ligt in het verschiet. Een samenwerking met het buurbedrijf dat een kudde schapen heeft wordt onderzocht. Schapen horen in een gezond “bedrijfsorganisme” zodat het bodemleven wordt gestimuleerd met vercomposteerde dierlijke mest.

In de bouwvoor (top soil) van één hectare krioelt het van de kleine organismen – dat kan oplopen tot 1.500 kilo in gewicht. De atmosfeer boven de wijngaarden vraagt ook aandacht: die is het domein van insecten, bijen en vogels. Nog afgezien van de aandacht die het microklimaat op elk bedrijf vraagt.

Ook op Monte do Além. Eind november zijn de wijngaarden ingezaaid met een groenbemester – een rijke mix van grassen, bloeiende klavers en kruiden. Goed voor het bodemleven, het houdt regenwater beter vast en draagt direct bij aan de biodiversiteit in brede zin. Het aantal bijenkasten vraagt om uitbreiding, net als het verzorgen van de biotoop voor de vogels door het aantrekken van insecten die de luizenbezetting in de jonge te vormen druiventrossen doen afnemen.

Meer insecten levert ook meer (insectenetende) zangvogels op. Leuk om te zien, aangenaam om naar te luisteren in het vroege voorjaar en uitermate nuttig als cultuurmaatregel in een bedrijf. Vooral fruittelers en wijnboeren hebben er direct belang bij – althans hun fruitbomen en wijnstokken.

De wijnwinkel op de wijnboerderij

De wijnwinkel in de ruime Adega is iedere vrijdag open van 10.00 tot 16.00 uur. De uitstekende biologisch gecertificeerde wijnen zijn aangenaam geprijsd en het is een fijne en ook nog gezondere manier om je eigen wijnvoorraad aan te vullen, vooral omdat je de herkomst kent en waardering kunt opbrengen voor zo’n inmiddels al meerdere jaren lopend gezond en duurzaam experiment.

In Frankrijk beslaan wijngaarden 65% van alle biologischdynamische landbouw. In Italië loopt de ecologisering van de wijnbouw nog sneller – in Toscane en op Sicilië tonen recente cijfers dat 35% van de wijnbouw biologisch is. Daarom is het belangrijk dat er in de Algarve deze belangrijke particuliere initiatieven zijn van ondernemers zoals Vinciane, die vertrouwen op de natuur – ten gunste van de gezondheid van wijngenieters.

Wijntoerisme in de Algarve en arbeidsmigranten in Parijs

Het wijnareaal in de Algarve beslaat nu 1.600 hectare. Een stormachtige toename in de laatste jaren vanwege het lucratieve wijntoerisme. In klassieke wijnproductiegebieden als de Bordeaux worden wijnboeren gestimuleerd hun wijnstokken te rooien. Ze ontvangen daar nota bene € 6.000 per hectare voor.

Portugal en wijn

En Portugal? In 2022 produceerde Portugal 688 miljoen flessen wijn – de hoeveelheid bag-in-box buiten beschouwing gelaten. Frankrijk is de grootste importeur van Portugese wijnen. Hé, hoe kan dát nu weer? Simpel: het zijn al die Portugezen die het verdommen om Franse wijn te drinken. Alle emigrantes in Parijs en elders hebben liever de smaak van thuis dan zich ook nog te moeten conformeren aan de Franse wijn. Er wonen meer Portugezen in Parijs dan in Porto, de tweede stad van het land.

Met die aantallen in het bewustzijn is ook duidelijk waarom de Portugezen hun eigen wijn laten komen: om te socializen – thuis bij de maaltijd en met andere emigrantes. Saúde!

Nieuwsgierig naar de wijnproeverij van Monte do Além?

Kom naar de speciale proeverij op 1 maart.

Schrijf je nu in: https://forms.gle/ELPTaUFu2cErDMQRA

De NCA Portugal is een vereniging voor Valmingen en Nederlanders in Portugal. De NCA informeert haar leden over wonenwerken en leven in Portugal. Daarnaast brengen wij onze leden met elkaar in contact met een focus op Algarve. Wij doen dit o.a. door het organiseren van activieiten.