Dit keer neem ik (Kim) jullie graag mee naar een leuke bezienswaardigheid in het oosten van de Algarve: het dorpje Moncarapacho. Wat veel mensen niet weten, is dat er net achter Moncarapacho een grote olijfboomgaard ligt met een eigen olijfolieperserij: Monterosa. En niet zomaar een olijfolie!

Olijfolie uit Portugal

Monterosa-olijfolie is al tien jaar op rij onderscheiden tijdens de New York International Olive Oil Competition. Dit is de meest prestigieuze internationale wedstrijd voor extra vierge olijfolie. Maar voordat we daar naartoe gaan, maken we eerst een mooie wandeling rondom Moncarapacho.

We wandelen richting Laranjeiro via kleine onverharde wegen en smalle wandelpaden, om uiteindelijk na een lus van 2 uur uit te komen bij Monterosa. Daar staat een gids op ons te wachten voor een rondleiding door de olijfboomgaard en de perserij.

Vervolgens gaan we genieten van deze heerlijke beroemde olijfolie tijdens de proeverij. Daarna is er mogelijkheid om olijfolie te kopen. Nadat iedereen klaar is, lopen we samen terug naar Moncarapacho. In Moncarapacho zijn er meerdere kleine restaurantjes (reserveren aanbevolen) waar eventueel geluncht kan worden.

P.S. De wandeling is dit keer net iets anders dan de vorige wandelingen bij Moncarapacho!

Waar en wat

– 18 oktober verzamelen om 09:00 uur bij het Galp tankstation in Moncarapacho.

Google maps: https://maps.app.goo.gl/p3A8bA8mKpcfBZLt5

– Kosten: €17,50 inclusief een wandeling van ongeveer 2 uur, een rondleiding met aansluitend een proeverij van verschillende soorten olijfolie bij Monterosa, de olijfolieperserij.

– Als er mensen zijn die niet willen of niet kunnen wandelen en alleen de rondleiding en de proeverij willen bijwonen, dat kan. In dat geval graag verzamelen om 11:15 uur bij Monterosa. Kosten: €12,50.

-Cash betalen aan Kim of via deze link:

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=PXDMP2MBYWFKJ

-Inschrijven kan via deze link: https://kimsweb.eu/contact/ of via Kim haar Facebook pagina walkim

Weetjes over olijfolie

Wat is olijfolie?

Olijfolie is een plantaardige olie die door persing uit olijven, de vruchten van de olijfboom, wordt gewonnen. De mensheid is al lang met olijfolie bekend, de oudste gegevens tonen aan dat deze olie al 4000 jaar voor het begin van onze jaartelling gebruikt werd.

Wat is het verschil tussen olijfolie en vierge olijfolie?

Het grootste verschil tussen beiden is dat ‘vierge’ olijfolie een zuurgraad mag hebben van 3% en ‘extra vierge’ een van maximaal 1 %.

Waarom mag je niet bakken in extra vierge olijfolie?

Wanneer je extra vierge olijfolie verhit, gaat een deel van de smaak verloren. Ook kunnen er door het verhitten schadelijke stoffen ontstaan, namelijk PAK’s. Deze stoffen zitten ook in aangebrand eten. De andere soorten olijfolie kunnen wel gebruikt worden om in te bakken of braden. Extra vierge olijfolie is lekkerin salades.

Kan je elke dag olijfolie eten?

De meeste gezondheidsorganisaties raden aan om ongeveer drie eetlepels (rond de 40 ml) olijfolie per dag te consumeren. Dit komt overeen met ongeveer 300 calorieën.
wandelen Portugal

Wie is KIM?

Hallo wandelaars!

Mijn naam is Kim, en woon inmiddels een groot deel van het jaar in Laranjeiro. Wandelen is mijn grote passie! Ik hou ervan om in de natuur te zijn en wil dat graag delen met anderen. Daarom ben ik in 2008 begonnen met het organiseren van groepswandelingen. Daarmee begon ik in de zuidelijke Franse Alpen en sinds ik een groot deel van het jaar in de Algarve woon, organiseer ik ze ook hier in in het mooie Algarve.

Wil je lid worden van de leukste club van Portugal?

De NCA Portugal is DE Verenging voor Nederlanders en Vlamingen die een binding hebben met Portugal. We organiseren gemiddeld 5 activieiten per maand, waaronder wandelingen.