Een verslag van de ALV en Koningsdag 2024 van Blik op Portugal van columnist Eelco Schaap

De succesvolle Algemene Leden Vergadering (ALV) van 19 april jl. bevestigde een zeer betrokken, geëngageerd en deskundig bestuur ambitieuze plannen opdat de NCA zich in de Algarve kan gaan verbinden met lokale Hollandse en Vlaamse initiatieven. De ALV verliep snel en effectief, dankzij de overtuigende presentatie door de penningmeester Luc Hautvast. De met algemene stemmen geïnstalleerde voorzitter Jacqueline Ram complementeerde helder alle bestuurlijke ambities voor 2024.

Het nieuwe NCA logo markeert het gevoel van eigen waarde van deze club. De ambities van het bestuur 2 jaar geleden worden inhoud gegeven door actief contacten te organiseren met mensen van allerlei pluimage in de diverse regio´s in Portugal. De ambassadeur van de Nederlands-Portugese Kamer van Koophandel in Lissabon poogt ijverige om Hollanders te verenigen. Recent hoogtepunt was de zeer geslaagde Koningsdag op zondag 28 april, feestelijk bijeen op het gazon in een levendig toneel met meer dan 350 in uitbundig oranje gestoken gasten.

De ambassadeur hield haar feestelijk welkom’s rede, introduceerde het hele ambassade team met de uitnodiging aan allen om kennis te maken en overtuigde de oranje menigte om met haar het Wilhelmus te zingen.

Deze oranje setting was bij de Adega van 3de generatie familiebedrijf in Albufeira – Quinta do Canhoto met de 11 hectare wijngaarden, die links handigen – volgens het etiket – tot uitstekende wijnen maken. De Hollandse gasten wisten er wel raad mee. Alle gasten voorzien van een lief oranje tulpje, vonden snel de weg naar meerdere wijntaps, aangevuld met Heerlijk Helder Heineken. Het was genieten voor alle volwassenen, die intensief met elkaar in gesprek waren, terwijl een grote groep kleine kinderen hun negotie uitstalden in het gras. Eigen gebakken cakejes, aardbeien toetjes en dierbaar speelgoed. De niet te stuiten band Lost Fish speelde de sterren van de hemel, hoewel het overdag was. Een Koningsdag om niet meer te vergeten. In elk geval weet het NCA bestuur van wanten en kijk ik uit naar de haringparty op 30 juni!, aldus Eelco Schaap