De medische zorg in Portugal is over het algemeen van zeer goede kwaliteit. De meeste artsen spreken Engels, en je kunt in de Algarve ook bij een aantal Nederlandstalige huisartsen terecht. Houd er rekening mee dat je in veel gevallen wel direct moet afrekenen. Ook als je verzekerd bent, zal je in veel gevallen moeten voorschieten om vervolgens de kosten zelf bij de verzekering te declareren. 

Het is altijd aan te bevelen een goede reisverzekering af te sluiten. Het voorkomt een hoop gedoe en de noodzakelijke hulp kan direct worden gegeven. Zorg daarnaast dat je je European Health Insurance Card (EHIC) bij de hand hebt. Dit is een Europese zorgverzekeringspas. Met deze pas krijg je noodzakelijke medische zorg als je ziek wordt tijdens een vakantie in Europa.

Alle zorgverzekeraars in Nederland en België verstrekken deze kaart. In de meeste gevallen staat de EHIC standaard op de achterkant van je verzekeringspas. Let op, de EHIC-pas geef je alleen recht op noodzakelijke medische zorg in Portugal tijdens een tijdelijk verblijf. Hieronder vallen dus niet:

  • ingeplande medische behandeling in het buitenland
  • zorg in privéklinieken in het buitenland
  • medische behandeling op een cruiseschip
  • terugreis naar huis (repatriëring) 

Als je ziekenhuisopname of specialistische zorg nodig hebt, kun je het beste direct contact opnemen met je verzekeringsmaatschappij.

Geneesmiddelen in Portugal

Apotheken (farmácias) zijn overal te vinden. Er is in elke stad altijd minstens één apotheek ook ´s nachts open. Sta je voor een dichte deur, dan hangt er een briefje welke wél open is. Paracetamol vind je onder andere onder de naam Ben-u-ron, Panadol en Efferalgan. Ibuprofeen heet hier Brufen of Nurofen. Diclofenac vind je onder zijn eigen naam, en als crème onder de naam Voltaren. Heb je last van brandend maagzuur, vraag dan naar Kompensan.

Zonnebrandcrème

Je bent natuurlijk mede op vakantie om te genieten van de zon. Het geeft een prettig warmtegevoel op de huid, het zorgt voor de aanmaak van vitamine D en verbetering van je humeur. Maar pas ook op! Verbranden is niet alleen pijnlijk, het kan gevaarlijk zijn, je kunt er goed ziek van worden en de directe link met huidkanker wordt steeds duidelijker. Smeer jezelf daarom altijd goed in met zonnebrandcrème, het liefst elke 2-3 uur.

Volgens de Consumentenbond is Biodermal Zonnespray in 2023 de beste uit de test, op de voet gevolgd door de zonnebrandcrème van Lancaster. Voordelige opties en makkelijk verkrijgbaar zijn Nivea Sun Baby en de Bondi Sands Coconut zonnebrandcrème. Het klinkt wat betuttelend, maar echt, probeer de zon te vermijden op het heetst van de dag. Leef net als de Portugezen in de middag binnen en vermijd de zonovergoten terrassen. Oh ja… als er op een zonnebrandcrème staat ‘waterproof’, ‘sweatproof’ of ‘zorgt de hele dag voor bescherming’ is dat onzin! Zelfs ‘waterbestendige’ zonnebrandcrè- mes moet je meermaals per dag aanbrengen, want zweet, water en jezelf afdrogen met een handdoek zorgen ervoor dat de beschermlaag verdwijnt.

Vergeet ten slotte ook niet je lippen – die kun je insmeren met een speciale lippenbalsem met SPF en zorg dat je het meerdere malen aanbrengt, net als je gewone zonnebrandcrème. Bescherm verder je ogen altijd met een zonnebril.

Ook in Portugal 112 voor noodgevallen!

Ongelukken kunnen overal gebeuren, op elke plaats en op elk tijdstip. Thuis of in Portugal, of je er nu zelf bij betrokken bent, of dat je getuige bent van een ongeval, een brand of een inbraak … je kunt gratis bellen vanaf vaste en mobiele nummers – 112!

Je belt dit nummer om contact op te nemen met alle noodhulpdiensten. Je belt het 112 nummer in alle noodsituaties waarbij een ambulance, de brandweer of de politie nodig is. Bijvoorbeeld als je getuige bent van een zwaar verkeersongeval, je ziet dat een gebouw in brand staat of wanneer je ziet dat er ingebroken wordt in een woning. Bel het 112 nummer uiteraard niet om informatie te verkrijgen over het verkeer, weersvoorspellingen, algemene informatie en raadgevingen.

Spoedhulp voor medische zorg in Portugal

In urgente, maar niet direct levensbedreigende situaties, waarbij je direct een arts wil raadplegen, kun je je melden bij de Eerste Hulp in de buurt. In zeer urgente gevallen (levensbedreigende of noodsituaties) kun je je wenden tot de Urgência-afdelingen van de klinieken en staatsziekenhuizen. In de Algarve zijn de staatsziekenhuizen in Faro en Portimão maar ook de (privé)klinieken in Loulé, Alvor, Albufeira en de Serviço de Urgência in Albufeira en Vila Real de Santo António 24 uur geopend.

De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat juist deze afdelingen vaak overbelast zijn en dat het zeker geen garantie is dat je ook met spoed geholpen wordt. Enkele uren wachten is doodnormaal en je geduld wordt op de proef gesteld. Word je per ambulance binnengebracht, dan kom je per definitie in een van de staatziekenhuizen terecht. Deze ziekenhuizen hebben zeer capabele artsen en verpleegkundigen, vaak dezelfde als in de privéklinieken.

Nederlandstalige gezondheidszorg in Portugal

Huisartsen

Dr. Heino Folmer – Albufeira
Dr. Ronald Bakker – Carvoeiro
Dr. Jan van Dijk – Albufeira
Dr. Remco Holst – Olhão
(+351) 913 767 930
(+351) 934 014 125
(+351) 969 072 006
(+351) 918 469 366

Tandartsen

Dr. Daniella Barrea – Albufeira
Dr. Cris Piessens – Albufeira
Multiclínica do Algarve – Quarteira
(+351) 289 512 636
(+351) 912 986 126
(+351) 918 784 222

Chiropractor

Ritha Brask – Quarteira/Vilamoura (+351) 934 393 609

Fysio-manueel therapeut

Dr. Berry Vrijaldenhoven  (+351) 918 476 000

Dit artikel over medische zorg in Portugal is verschenen in de Blik op Portugal juni 2023. De blik op Portugal verschijnt 10x per jaar en is het verenigingsblad van de NCA Portugal.