Wonend in Portugal ben je als resident vaak aangewezen op de gezondheidszorg in Portugal, dus ook voor je tandheelkundige zorg. Er zijn veel tandartspraktijken in Portugal en dat maakt de keuze niet eenvoudig. Waar ga je heen voor controles of als je acute klachten hebt? De vergoeding door je verzekering zal je keuze wellicht bepalen, maar meestal heeft men vrije keus. Waar let je dan op?

De tarieven in Portugal liggen niet vast zoals in andere landen. Dat betekent dat de prijzen voor een behandeling van praktijk tot praktijk nogal kunnen variëren. Vergelijk deze! In Nederland en België wordt de tandarts vaak voor een groot deel vergoed. Als je als resident in Portugal nog een verzekering in Nederland of België hebt, en aanvullend verzekerd bent, krijg je de behandeling deels vergoed. In Portugal wordt tandheelkundige zorg meestal niet vergoed, tenzij je een (vaak dure) particuliere verzekering hebt afgesloten. Hierdoor zullen mensen minder snel naar de tandarts gaan en de gemiddelde inwoner van Portugal heeft dan ook een slechter gebit dan de doorsnee Nederlander of Belg.

Naast het ontbreken van een vergoeding, speelt ook angst vaak een rol. Regelmatige controle en professionele reiniging is belangrijk als je je gebit gezond wilt houden. Dat een ongezond gebit gevolgen kan hebben voor je gezondheid in het algemeen, kan elke tandarts je vertellen.

Naar de tandarts dus! Maar hoe maak je nu de keuze? Als het om zaken gaat die je gezondheid aangaan, is het vaak het prettigst als dat ook in je eigen taal kan. Als deze tandarts bovendien in Nederland of België is opgeleid, zal een behandeling al snel vertrouwd aanvoelen. In Portugal werken een aantal Nederlandstalige tandartsen. Een goede manier om te kijken of een tandarts bij je past, is gewoon langs te gaan voor een kennismakingsgesprek. Je kunt dan kijken of het klikt. Verder is het natuurlijk van belang hoe ervaren de tandarts is en waar die ervaring is opgedaan. En behandelt de tandarts ook kinderen?

Een praktijk kan zich hebben toegelegd op bepaalde behandelingen, zoals het plaatsen van implantaten. Dit kan ten koste gaan van de objectiviteit als het gaat om advies over de juiste behandeling. Die ene behandeling die de ‘core business’ van de praktijk is geworden, hoeft niet altijd de beste oplossing voor jouw probleem te zijn. Let daarop bij je keuze.

Tijdens een kennismaking kunnen ook eventuele angsten en ervaringen uit het verleden aan de orde komen. Negatieve ervaringen kunnen ertoe hebben geleid dat iemand een tijd niet meer bij de tandarts is geweest. Als er dan klachten ontstaan, kan dat de reden zijn om weer hulp te zoeken. Een goed gesprek kan de angst voor een deel wegnemen. In het Nederlands gaat dat natuurlijk het makkelijkst!

Een ander aspect is de bereikbaarheid. Is de praktijk makkelijk te vinden? Kan men er parkeren? Maar ook: is de telefonische bereikbaarheid goed geregeld?

Daniëlla Barrea