Tussen januari 2018 en nu zijn er in Portugal bijna 300 supermarkten bijgekomen, waarbij Minipreço en Sonae het meest hebben geïnvesteerd in nieuwe winkels. Dat lijkt heel veel, maar “de ratio van winkels per inwoner in Portugal is onder het gemiddelde in Europa”, volgens de Portugese Vereniging van Distributiebedrijven (APED).

Levensmiddelenretailers blijven hun aanwezigheid in het land in een snel tempo uitbreiden en deze trend zal zich ook in 2020 voortzetten. Binnen twee jaar openden de belangrijkste merken in de sector 282 supermarkten, met een focus op buurtwinkels. Sinds januari 2019 zijn er 154 nieuwe supermarkten geopend, 26 meer dan in 2018, volgens gegevens van het ministerie van Economie. De groepen Sonae (eigenaar van Continente) en Dia (exploitant Minipreço) openden de meeste supermarkten.

Voor de normale burger lijkt het allemaal erg veel, maar toch blijven de belangrijkste voedingsdistributiegroepen nieuwe investeringen aankondigen. Gonçalo Lobo Xavier, directeur van de Portugese Vereniging van Distributiebedrijven (APED), zegt dat “in vergelijking met andere EU-landen het aantal winkels per inwoner in Portugal onder het gemiddelde ligt”. Zoals hij onderstreept, “is de markt zeer robuust” en “nemen alle grote merken beslissingen om nieuwe winkels te openen”. Tegen 2020 “wijst alles erop dat er nog meer nieuwe openingen zullen komen.”

De voedselindustrie had vorig jaar een omzet van 12,4 miljard euro, een groei van 2,8% vergeleken met 2017. Ook dit jaar zit er een duidelijke stijging aan te komen. Voor Gonçalo Lobo Xavier is “2019 een heel goed jaar”, vooral door de toename van de particuliere consumptie in Portugal.

Focus op kleinere winkels
Onder de belangrijkste retailers die in Portugal actief zijn, was het de Sonae-groep die de afgelopen twee jaar het meest heeft geïnvesteerd in de uitbreiding van de voedingsactiviteiten, gericht op kleinere  buurtwinkels. In deze periode opende het 87 supermarkten, waaronder Bom Dia, Go Natural, Meu Super en Modelo. Minipreço heeft zijn netwerk uitgebreid met 76 extra winkels. Auchan concentreerde zich op het vergroten van het My Auchan-formaat, door zijn aanwezigheid in de sector uit te breiden met 24 winkels, hetzelfde aantal dat Jerónimo Martins toevoegde met het nieuwe Dawn en Pingo Doce. De Intermarché opende 11 nieuwe vestigingen. Verder zijn er nog 29 Lidls en 14 Aldi-supermarkten bijgekomen.