Er zijn nogal wat honden met Portugese roots, en hoewel ik niet de ruimte heb om over elke hond iets te schrijven, dacht ik een paar favorieten aan te stippen. Vier zeer verschillende honden, verschillende achtergronden, verschillende temperamenten en duidelijk verschillende vachten.

De Portugese Podengo

De Portugese Podengo, wordt geclassificeerd als een “rivier-jachthond” (zicht en geur) die voornamelijk werd gebruikt voor de jacht in lang vervlogen tijden en is nog steeds een actieve en energieke hond. Deze jachthonden zijn eeuwenlang gebruikt in Portugal om te jagen, en zelfs nu nog is het ras grotendeels nog steeds een actieve roedeljager als hij de kans krijgt. Het is onderverdeeld in drie categorieën van grootte, waarmee niet wordt gekruist. Tot hun onderscheidende kenmerken behoren grote, rechtopstaande, driehoekige oren; een piramidevormig hoofd dat taps toeloopt naar de neus; en expressieve, amandelvormige ogen. De kleinere honden van dit ras voeren mee op schepen van Portugal naar Amerika, waar ze dienst deden als knaagdierenverdelgers! Tot op de dag van vandaag staan ze bekend als sterke konijnenjagers, met ofwel een korte, gladde, dichte vacht of een hardere, langere, vezelige vacht.

estrela berghond

Estrela Berghond

De Estrela Berghond is een andere Portugese hond, een raszuivere hond uit het Estrela gebergte van Portugal. Moedig, beschermend, en loyaal, dit zijn grote honden met een kenmerkende dikke zware, veerachtige vacht, met reuen in goede werkconditie die tussen de 88 en 110 pond wegen, en hun dikke vacht laat ze nog groter lijken! Gefokt als bewaker van hofsteden en kuddes, is het een van de oudste rassen van het Iberisch schiereiland. Als grote, atletische hond is hij een geduchte tegenstander voor elk roofdier. Hij is kalm maar onbevreesd, en zal niet aarzelen om op gevaar te reageren, waardoor hij zowel een uitzonderlijke waakhond als een uitstekende wachthond is, met de neiging om te blaffen wanneer hij zijn of haar territorium beschermt. Hij is intelligent, trouw en loyaal, aanhankelijk naar degenen die hij kent maar op zijn hoede voor degenen die hij niet kent en hij is instinctief beschermend naar de kinderen in zijn gezin. Hij heeft een vroege en voortdurende socialisatie nodig om betrouwbaar te zijn in de buurt van kleine huisdieren en andere honden.

Deze hond is geen huisdier voor iedereen, en een sterk eigenaarschap is belangrijk – u zult duidelijk moeten maken wie de baas is! Hun vacht kan lang of kort zijn en heeft een dichte ondervacht. Ze verharen matig, maar de kortere vacht is gemakkelijker te verzorgen, terwijl de langere vacht gemakkelijk klit en dus meer geborsteld moet worden. Ze verharen allebei ook zwaarder tijdens de seizoenen.

Portugese waterhond

Portugese Waterhond

Een andere hond waar Portugal zijn naam aan heeft gegeven is de Portugese Waterhond. Deze hond is een populair ras geworden, maar ik vraag me af of veel mensen zijn oorsprong kennen. Hij stamt af van honden die oorspronkelijk werden gefokt door vissers die langs de Atlantische kust tot aan Newfoundland voeren op zoek naar kabeljauw.

Deze middelgrote, gekrulde honden dreven de vis in de netten, haalden overboord gevallen tuig terug en zwommen tussen de boten door om boodschappen over te brengen. Een van hun onderscheidende kenmerken zijn hun voeten met zwemvliezen.

Tegenwoordig zijn ze een kalm, intelligent en – natuurlijk – waterminnend ras, dat plezierig en vriendelijk is. Ze doen het goed met training en zijn zeer geschikt voor hondensporten zoals behendigheid, gehoorzaamheid, therapiewerk, speuren, en natuurlijk waterwerk. Een voordeel is dat ze weinig verharen, maar ze moeten wel regelmatig geborsteld en geschoren worden, anders wordt hun vacht lang en onhandelbaar.

Rafeiro do Alentejo

Rafeiro do Alentejo

Mijn laatste keuze is het grootste Portugese hondenras, de Alentejo mastiff, ook bekend als de Portugese mastiff of Rafeiro do Alentejo. Deze honden hebben lange ledematen en een stevig lichaam, en zijn ook een zwaargewicht met een topgewicht van 133 pond met een massieve kop, donkere ogen en kleine hangende oren. Ze hebben een kalm maar waaks karakter, en zijn onder andere gefokt om kuddes en landbouw nederzettingen in Portugal te beschermen.

Zelfverzekerd, onafhankelijk, beschermend, territoriaal en kalm, staan ze klaar om alles en iedereen te verdedigen waarover ze een gevoel van voogdij hebben. Het is interessant op te merken dat eeuwenlange nachtelijke bewakingstaken dit hondenras geneigd lijken te hebben gemaakt om ’s nachts actief te zijn. Wanneer hij op de juiste manier gesocialiseerd wordt, schiet deze mastiff onverwacht goed op met de kinderen in huis en speelt hij vaak zachtjes met hen. Ook kunnen ze worden getraind om andere huisdieren te accepteren.

Maar zoals bij alle honden moet, ondanks hun tolerantie ten opzichte van kinderen en andere huisdieren, voorzichtig te werk worden gegaan vanwege hun grootte en potentiële kracht.

 

Bron: The Portugal News