Er is een nieuwe techniek die belooft kinderen via Reiki rust en zelfbewustzijn te brengen. Sommige scholen in Portugal pionieren met deze aanpak.

Reiki is een alternatieve therapie die bestaat uit het kanaliseren van energie door aanraking om het natuurlijke genezingsproces van het lichaam te activeren en dit is een succes gebleken in alle scholen waar het is uitgeprobeerd.

Het onderwijzen van Reiki in scholen maakt deel uit van het project “Escola do Ser” en begon als proefproject in Guimarães, waar 84 kinderen zes één-op-één Reiki-sessies kregen en een groep jongeren negen maanden lang werd getraind. “De resultaten waren schitterend! De kinderen werden rustiger en gingen beter opletten. De hele schoolgemeenschap deelde dezelfde mening: het project was een aanwinst voor iedereen,” aldus Sílvia Oliveira, hoofd van de Vereniging van Reiki voor Kinderen en Jongeren.

Reiki in Portugal

Na dit succesvolle experiment begon het project zich over het hele land te verspreiden, van Noord naar Zuid via meer dan 100 scholen. Daardoor heeft Reiki voor kinderen de belangstelling gewekt van mensen uit de hele wereld. “In 2019 kwamen Reikimasters uit verschillende landen naar ons land om te zien hoe wij Reiki op scholen ontwikkelen. Ze vonden het project geweldig en namen het mee naar Nederland”, zei ze.

Ook, om de sessies leuker te maken, lanceerde Silvia Oliveira een boek gericht op kinderen om hen te helpen in de Reiki-lessen. Reiki Super Hero is ook vertaald in het Engels, Nederlands en Oekraïens en kan worden gekocht via de vereniging.

Voordelen van Reiki

Volgens Sílvia zijn de belangrijkste voordelen van Reiki de vermindering van stress en angst, door het gevoel van ontspanning en welzijn dat het geeft. Daarnaast helpt het bij de behandeling van depressie, vermindert het chronische pijn en verbetert het de kwaliteit van leven in het algemeen.

“Mikao Usui placht te zeggen: Reiki is de geheime kunst om geluk uit te nodigen. Dus als we aan onszelf gaan werken, zijn we in staat onze emoties beter te beheersen. In de kindertijd helpt Reiki met emotioneel beheer, zelfbewustzijn, verbetering van het gevoel van eigenwaarde en veerkracht, naast andere vaardigheden”, benadrukt ze.

Dezelfde meester citerend, zei Sílvia dat Reiki eenvoudig is. Hoewel “volwassenen het soms ingewikkeld maken, ervaren kinderen Reiki op een heel eenvoudige manier, omdat Reiki een energie is die in ieder van ons zit. De geest van een kind, die nog heel zuiver is, houdt de Reiki energie veel actiever, maar als we opgroeien verandert dit”.

Bron: Portugal News, Paula Martins, januari 2023