Vorige week was ik met een Nederlandse klant op stap die graag naar Portugal wil verhuizen met zijn jonge gezin. Hij wil daarnaast ook een Portugese tak van zijn IT-consultancy bedrijf opzetten. Deze trend zien we steeds vaker en het is leuk om ondernemers zowel zakelijk als privé in deze stap te ondersteunen vanuit mijn werk als Project Manager bij de Kamer van Koophandel. We hebben hiervoor een speciale Fast track service ontwikkeld, waarin we onze klanten in 2-3 dagen met de juiste organisaties en mensen in contact brengen. De eerste dagen waren wij in Lissabon, waar ik relevante afspraken voor hem had gemaakt om hem te helpen bij het opzetten van het bedrijf in Portugal, zoals accountants, juristen en mogelijke partners. Daarna zijn wij naar de Algarve afgereisd waar we, samen met zijn gezin, internationale scholen hebben bezocht en hebben gesproken met ervaringsdeskundigen die informatie konden geven over het wonen in de desbetreffende regio en de kwaliteit van het onderwijs.

Natuurlijk zijn ze erg enthousiast, en stelden ze mij veel vragen, mede omdat ook ik deze stap op 11-jarige leeftijd met mijn ouders heb gemaakt. Een van de kinderen vroeg mij in het gesprek of ik Nederland niet miste. Een lastige vraag vind ik zelf, want natuurlijk miste en mis ik bepaalde dingen, maar is dat het missen van Nederland als land zijnde, of zijn het meer bepaalde mensen bijvoorbeeld?

Rond deze tijd in december mis ik mijn familie het meeste. En al zou ik best eens naar de Hema willen, of even naar het dorp willen fietsen, verder mis ik eigenlijk weinig. Het is een mindset. Je kunt je altijd wel blijven druk maken over wat je hier niet hebt en in Nederland wel, of je kunt kijken naar wat Portugal allemaal te bieden heeft en een paar keer per jaar op familiebezoek gaan, tegen de ‘saudades’. Geen land is perfect en dat heeft ook z’n charme.

Dat neemt niet weg dat ik denk dat beide landen nog veel van elkaar zouden kunnen leren. Terwijl de Portugezen best iets georganiseerder zouden mogen zijn en wat meer respect zouden mogen hebben voor andermans tijd, zou het in Nederland ook wel iets losser mogen. Hier leer je wel dat niet alles altijd 100% volgens schema hoeft te lopen en dat ‘desenrascar’ een kunst is die je je vanzelf machtig wordt als je hier enige tijd woont. Geniet van al het moois van dit land en laat familie en vrienden die op bezoek willen komen de pepernoten en de hagelslag meenemen, dan hoef je niets te missen!

Ik denk dat onze Nederlandse familie inmiddels ook weinig twijfels meer heeft en zich binnenkort hier komt vestigen. Mocht je ook een keer met ons willen sparren over wat de Kamer voor jou en je bedrijf kan betekenen, dan kan je natuurlijk altijd een keer contact opnemen. Bem-vindo!