Hoe kan ik me gelukkig voelen?

Het thema van de Blik op Portugal in december was ‘jezelf verwennen’, maar wat maakt nu dat we bepaalde dingen zo fijn vinden? Dat heeft te maken met bepaalde stoffen die in ons lichaam vrijkomen in bepaalde situaties: gelukshormonen. Ze kunnen ervoor zorgen dat we ons blij, gelukkig of zelfs euforisch gaan voelen. De belangrijkste hiervan zijn endorfine, serotonine en oxytocine. Wat veel mensen misschien nog niet weten is dat je de aanmaak hiervan zelf kunt beïnvloeden.

Wat is endorfine?

Dit is het belangrijkste gelukshormoon en onderdrukt pijn en stress. In de oertijd hadden we dit nodig om goede jagers te kunnen zijn. We jagen niet meer, maar endorfine wordt nog steeds geproduceerd. Het geeft ons een gevoel van liefde en geluk. Als de hersenen het te weinig aanmaken, gaan we op zoek naar stoffen die de productie stimuleren. Vaak vinden we dit in chocola, vet en suiker.

Er zijn echter ook andere invloeden die de endorfineproductie aanjagen, zoals sporten: de pijn die de belasting geeft, stimuleert de endorfineaanmaak. Maar ook het eten van een gepeperde maaltijd helpt. De pijnprikkel van rode peper verhoogt de endorfineproductie. Daarnaast vergroten ook zonlicht, acupunctuur, lachen, seks en massage de endorfineconcentratie. Genoeg gezondere alternatieven voor suiker en vet dus.

Wat is serotonine?

Serotonine is een gelukshormoon met een grote invloed op ons lichaam en reguleert een aantal vitale lichaamsfuncties zoals ons immuunsysteem, onze nieren, hart en bloedvaten en onze spijsvertering. Daarnaast houdt serotonine ons humeur in balans en heeft het een groot effect op ons zelfvertrouwen. Hoe meer serotonine we in ons lichaam hebben, hoe minder gevoelig we namelijk zijn voor afwijzing van anderen.

We kunnen dit gevoel ervaren wanneer we respect en waardering krijgen. Door een uitdaging aan te gaan of buiten je ‘comfortzone’ te gaan, stimuleer je de aanmaak van serotonine en krijg je het prettige gevoel van trots op jezelf te zijn.

Wat is oxytocine?

Oxytocine is het hormoon dat wordt aangemaakt bij sociale interactie. Dit hormoon maakt ons sociaal en geeft ons het gevoel van vriendschap, liefde en vertrouwen. We maken oxytocine aan wanneer we bij onze vrienden of familie zijn. Vroeger hadden we dit nodig om te overleven.

Toch is sociaal contact en het gevoel erbij te willen horen nog steeds van enorm belang voor ons als mensen. We moeten namelijk op anderen kunnen vertrouwen en hebben elkaar nog steeds hard nodig bij tal van activiteiten.

Wat is de sleutel naar geluk?

Een heel verhaal, maar een belangrijke conclusie die men hieruit kan trekken is dat de sleutel naar geluk vooral ligt in immateriële zaken zoals zonlicht, aanraking, waardering, sociale interactie. Portugal heeft op dit gebied veel te bieden. Is het daarom dat wij hier zo graag hier verblijven?

Heino Folmer, arts
International Medical Doctor
Tel. (+351) 913767930
www.heinofolmer.com

Bron: Blik op Portugal, december 2022