Er kan gestemd worden voor de eerste verkiezing kiescollege niet-ingezetenen! Nederlanders in het buitenland die voor deze verkiezing geregistreerd zijn, ontvingen maandag 13 februari hun stembiljet per e-mail. Kiezers die hun stembiljet per post willen ontvangen, kunnen deze vanaf 20 februari verwachten. In dit nieuwsbericht vindt u meer informatie over de kiescollegeverkiezing. Helpt u ons deze informatie te delen met Nederlanders die in het buitenland wonen? Alvast hartelijk bedankt!

Briefstembewijzen en stembiljet

Aan de kiescollegeverkiezing doen 129 kandidaten uit 27 landen mee. Op maandag 13 februari heeft de gemeente Den Haag de stembiljetten per e-mail verstuurd. Kiezers die gekozen hebben voor ontvangst van het stembiljet per post, kunnen hun stembiljet vanaf 20 februari verwachten. De briefstembewijzen met retourenveloppen zijn eerder verstuurd aan de kiezer. Meer informatie over het stemmen vanuit het buitenland vindt u op:  Den Haag – Kiezers buiten Nederland: Stemmen per brief

Nieuwe kiescollege bestaat uit 25 leden

De gemeente Den Haag heeft 37.173 kiesgerechtigden voor de kiescollegeverkiezing geregistreerd. In de wet kiescollege niet-ingezetenen is bepaald dat dit aantal kiesgerechtigden betekent dat er 25 kiescollegeleden benoemd kunnen worden. Meer hierover leest u in ons persbericht: Den Haag – 25 Leden voor eerste kiescollege niet-ingezetenen

Bent u geregistreerd voor de verkiezing kiescollege niet-ingezetenen? De partijen die meedoen zijn bekend. Deze week zijn ook de stembiljetten verstuurd. U kunt vanaf nu uw briefstem versturen. Uw briefstem moet vóór 15 maart 15.00 uur door de gemeente Den Haag zijn ontvangen. In deze video ziet u hoe het stemmen per brief werkt: Stemmen per brief als kiezer buiten Nederland – YouTube.

Links naar de video’s

Uitleg video over stemmen als kiezer buiten Nederland: Stemmen per brief als kiezer buiten Nederland – YouTube
Uitleg video over kiescollegeverkiezing: De nieuwe kiescollegeverkiezing niet-ingezetenen voor de Eerste Kamer – YouTube

Wij danken u alvast hartelijk voor uw hulp om zoveel mogelijk Nederlanders in het buitenland te informeren over deze verkiezing en hoe zij hierbij hun stem kunnen uitbrengen.

Contact

Ook deze verkiezing voor Nederlanders in het buitenland wordt georganiseerd door de gemeente Den Haag. Wij beantwoorden graag uw vragen:
E-mail: verkiezingen@denhaag.nl
Telefoon : +31 70 – 353 44 00 (8.30 -17.00 uur, Nederlandse tijd)

Registratie voor kiezers buiten Nederland

Woont u niet in Nederland? En wilt u bij verkiezingen vanuit het buitenland stemmen? Registreer u dan eenmalig. U registreert zich eenvoudig met het formulier. De documenten waarmee u kunt stemmen krijgt u dan automatisch toegestuurd.

Kiezers buiten Nederland kunnen stemmen voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer, het Europees Parlement en het kiescollege niet-ingezetenen voor de Eerste Kamer.

Hoe werkt het?

Registreren(externe link)

 • Vul het formulier in
 • Print het
 • Onderteken het
 • Scan het of maak een foto
 • Stuur het met een kopie van uw geldige identiteitsdocument op:
  • via een persoonlijke uploadlink. Deze ontvangt u per e-mail na het invullen van het formulier
  • via e-mail naar: kbn.verkiezingen@denhaag.nl (stuur uw aanvraag als bijlage mee, het liefst als pdf- of jpg-bestand)
  • via post naar:
   Gemeente Den Haag
   Verkiezingen KBN
   Postbus 84 008
   2508 AA Den Haag
   Nederland
 • U krijgt per e-mail een bevestiging als de gemeente uw registratieverzoek heeft ontvangen.
 • U krijgt een bevestiging van opname in het permanente register als de gemeente uw verzoek heeft verwerkt.

Voorwaarden om te stemmen

U kunt stemmen voor de verkiezing van de leden van het kiescollege niet-ingezetenen, voor de leden van de Tweede Kamer en voor de leden van het Europees Parlement als u:

 • buiten Nederland woont en niet bent ingeschreven in een Nederlandse gemeente
 • de Nederlandse nationaliteit heeft
 • 18 jaar of ouder bent

Stemmen als kiezer buiten Nederland

Het stemmen met een brief gebeurt standaard per post. Uw briefstembewijs ontvangt u over de post. Uw stembiljet ontvangt u standaard via e-mail. Als u woont op Aruba, Curaçao of Sint Maarten ontvangt u uw stembescheiden (documenten om te kunnen stemmen) via de Vertegenwoordiging van Nederland.

Stemmen via volmacht of met kiezerspas

Voor de kiescollegeverkiezing is het niet mogelijk om iemand anders voor u te laten stemmen via een volmacht. Het is ook niet mogelijk om te stemmen op een stembureau met een kiezerspas.

Voor de verkiezing van de Tweede Kamer en het Europees Parlement kunt u wel iemand anders voor u laten stemmen via een volmacht. Bij elke verkiezing moet u een nieuwe volmacht aanvragen.

U kunt op de verkiezingsdag uw stem uitbrengen op een Nederlands stembureau (ook op Bonaire, Sint Eustatius en Saba). Dat doet u met een kiezerspas. Bij elke verkiezing moet u een nieuwe kiezerspas aanvragen.

Houd uw adres actueel

Bent u verhuisd of gaat u verhuizen? Geef dit dan door.

Contact

Heeft u nog vragen? De gemeente Den Haag organiseert de verkiezingen voor kiezers buiten Nederland. De unit Verkiezingen is bereikbaar via telefoonnummer +31 70 353 44 00. Of stuur een e-mail naar kbn.verkiezingen@denhaag.nl.