“Bioscopie pakken?”

“Zullen we een bioscopie pakken?” is een zinnetje dat voor veel van ons een vrolijke connotie heeft. Het betekent dat je een gezellig avondje uitgaat, zonder veel poespas. Gewoon jas aan, de stad in, kaartje kopen, je knus in een stoel nestelen en je mee laten slepen door een mooie film, gezellig napraten over de film na afloop. Het ultieme avondje uit.

De NCA regelt dit voor jou! Laat de jas maar thuis, en koop een kaartje van te voren! De rest blijft gelijk! Een ultiem avondje uit in Portimao. Geen main stream films, maar filmhuis films met Nederlandse ondertiteling.

Twee keer per jaar organiseert NCA het filmweekend “Casa dos Filmes”. Met veel plezier concluderen we dat dit steeds weer een populair en daardoor druk bezocht evenement is. Voor wie ‘Çasa dos Filmes’ nog niet kent of dit niet eerder heeft kunnen bezoeken, geven we hieronder nog even onze uitgangspunten weer:

Het dient een evenement te zijn dat voorziet in de behoefte van mensen die verlangen naar de intieme sfeer van de kleine (filmhuis) bioscoop met een filmgenre dat van een ander kaliber is dan de doorsnee Hollywood block buster. Dus bij voorkeur internationale films die qua thema’s worden geselecteerd op diepgang, cultuur, historie, sociaal maatschappelijke onderwerpen en/of humor. Daarbij worden ook experimentele en controversiële films niet geschuwd.

de strijder

Nieuw! ‘Kids Matinee’

Op veler verzoek heeft NCA besloten meer kinderactiviteiten te organiseren. Leden kwamen zelf met de suggestie om ‘Casa dos Filmes’ uit te breiden met een ‘Kids Matinee’. Dat wordt bij dit komende weekend in juni dan ook direct in praktijk gebracht. De 4 filmhuis-films worden traditiegetrouw op de zaterdag- en zondagavond van het bewuste weekend vertoond. Daar komt dus nu de ZONDAGmiddag bij voor de kinderfilm.

DSC 3814

Cultureel Centrum Aldeia Portimao

Aldeia betekent dorpje, dit is een cultureel dorpje achter de kerk van Portimao, waar artiesten samenkomen. Denk daarbij aan muziek en festivals maar ook kleinkunst, theater, comedy, alles kan! En dus ook een filmfestival! Parkeren kan in de parkeergarage op 5 minuten lopen afstand!

Het ‘Kids Matinee’ begint ZONDAGmiddag om 14:00 uur. De kinderfilm duurt ongeveer anderhalf uur.

op de zaterdag starten we vanaf 17:00 uur twee filmhuis-films vertoond en op de zondag, eveneens om 17:00 uur, weer twee films. Tussen die twee vertoningen per dag is er voldoende tijd ingepland voor drankjes en lichte maaltijden. De voortreffelijke gerechten worden in eigen keuken bereid.

Data en films

Het festival “Casa dos filmes” vindt plaats op zaterdag 3 en zondag 4 juni. Op deze dagen worden 5 filmhuis-films* vertoond:

Alle films zijn Nederlands ondertiteld.

*Klik op de film titel om de trailers van deze films te bekijken op YouTube

Kosten

NCA leden betalen per film 7,50 euro, dit is inclusief 1 consumptie. Voor alle vier de films is de kostprijs 25 euro pp, dit is inclusief 4 consumpties.

Niet-leden betalen per film 10 euro, dit is inclusief 1 consumptie. Voor alle vier de films betalen zij 35 euro pp, dit is inclusief 4 consumpties.

Voor de maaltijden en extra drankjes worden consumptiemunten verkocht.

Klik hier om op te geven

Het programma

Zaterdag 3 juni:

16:00                           Deuren open (koffie / thee)

17:00-19:07 uur          Vertoning film 1 “Slag om de Schelde”

19:07-20:07 uur          Maaltijd en drankjes

20:07-22:00 uur          Vertoning film 2 “Promising Young Woman”

22:00 -23:00 uur         Napraten met drankje

Zondag 4 juni:

13:30 uur                     Kids Matinee deuren open

14:00-15:30 uur          Vertoning kinderfilm “Strijder”

15:30                           Einde Kids Matinee

16:00 uur                     Deuren open (koffie, thee)

17:00-19:30 uur          Vertoning film 3 “Triangle of Sadness”

19:30-20:30     uur      Maaltijd en drankjes

20:30-21:39uur           Vertoning film 4 “Sun Children”

21:39–22:39 uur          Napraten met drankje

*Selectie films onder voorbehoud

Adres

Aldeia de Portimão, R. da Igreja 28, 8500-597 Portimão (achter de kerk Igreja Matiz)

Google maps: https://goo.gl/maps/GAU2kUJB8mzpjTtR7

Parkeren kan in parkeergarage een kleine 5 minuten lopen van de Aldeia:

Parque Alameda da República Telpark by Empark

  1. França Borges, 8500-674 Portimão

Google maps:

https://goo.gl/maps/65VaCBJBwBVaGF787

In verband met de catering en aantal beschikbare plaatsen, graag opgeven van te voren via deze link: https://forms.gle/SQJEvG8QRkvk8jJ26

Meer info kunt u vinden op www.casadosfilmes.eu

Een stuk geschiedenis van Casa dos Filmes

Bestaat toeval?

Geheel onafhankelijk van elkaar voelden drie NCA-leden de behoefte om deze vorm van een ‘uitje’ voort te zetten in hun leven in Portugal. Henk van Droffelaar en Marc de Roy van Zuydewijn, beiden werkzaam geweest in de fotografie- en audiovisuele wereld, ontmoetten elkaar in hun woonplaats Monchique en spraken hierover.

Henk had inmiddels al meerdere keren een filmavond in zijn tuin georganiseerd voor vrienden en omwonenden. Op zo’n avond werd er een enorm projectiescherm opgesteld achter zijn grote vijver. Aan de overkant naast de projector klapten de bezoekers tuinstoeltjes uit en de film werd gestart. Erg spannend allemaal, vooral toen de wind vat kreeg op het scherm.

Marc was in Nederland een trouwe bezoeker en donateur van het Filmhuis in Bussum en vatte met Henk het plan op om dit soort avonden in Portugal voor een groter publiek te gaan organiseren. Bijvoorbeeld voor de inwoners van Monchique. Kort daarop sprak Marc zijn oud-collega en maatje Margaret Krijnen en vertelde haar over deze voornemens. Toen bleek dat Margaret net het plan had geopperd bij NCA iets met films te gaan doen. Het NCA filmfestival was geboren.