Aardbevingen in Portugal, gevaarlijk of niet?

Is de cluster van aardbevingen in Portugal iets om je zorgen over te maken?

Op 5 september registreerde de Algarve twee aardbevingen in Portugal in korte tijd: de eerste, met magnitude 3,9, vond plaats in de vroege uren van deze dinsdag, gevolgd door een andere met magnitude 3,7 uren later. Ondertussen registreerde Évora een aardbeving met een kracht van 2,6 op de schaal van Richter en later had Arouca er een met een kracht van 2,5.

 

Volgens een bericht van CNN Portugal moeten mensen niet ongerust zijn over de aarbevingen in Portugal.

Luis Matias, professor in de geofysica aan de Universiteit van Wetenschappen en onderzoeker aan het Centrum voor Geofysica van de Universiteit van Lissabon, vertelde CNN Portugal dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat wijst op een direct verband tussen de opeenvolgende aardbevingen. Bovendien gaat het om relatief kleine aardbevingen en “kleine aardbevingen kunnen overal voorkomen”.

“De lithosfeer van de aarde is onderhevig aan constante krachten en op punten die we niet kunnen voorspellen, kan de geaccumuleerde spanning leiden tot kleine aardbevingen in Portugal”, legt hij uit.

“Het is belangrijk om het verschil te begrijpen tussen kleine aardbevingen, zoals die in de Algarve zijn geregistreerd, en grote aardbevingen, die een aanzienlijke bedreiging kunnen vormen”, vervolgt Luis Matias. “Grote aardbevingen, die normaal gesproken geassocieerd worden met grote tektonische breuken, zijn degenen die onze speciale aandacht verdienen.” Deze breuken, zoals de beroemde San Andreas-breuk in Californië (VS), zijn “plaatsen waar tektonische platen onder grote spanning staan” en uiteindelijk een aardbeving van grote kracht veroorzaken.

Aan de andere kant “komen kleine aardbevingen, zoals die van magnitude 3 of 3,7, veel vaker voor  in Portugal en kunnen overal voorkomen. Normaal gesproken worden ze door de meeste mensen niet opgemerkt, maar als ze gevoeld worden, kunnen ze een reactie van de bevolking uitlokken.”

Kleine en grote aarbevingen in Portugal

Luis Matias beschrijft een “nuttige analogie” om kleinere aardbevingen te begrijpen: “Stel je de lithosfeer van de aarde voor als een hoop zand. Wanneer zandkorrels één voor één op de hoop worden gegooid, kan één korrel uiteindelijk een lawine veroorzaken. Deze lawine kan klein of groot zijn, afhankelijk van de grootte van de hoop zand en de vrijgekomen energie.” Op dezelfde manier zijn “kleinere aardbevingen als individuele zandkorrels die af en toe vallen en kleine trillingen veroorzaken, terwijl grotere aardbevingen lawines zijn die langs grote tektonische breuken ontstaan”.

Daarom: “Kleine aardbevingen in Portugal komen relatief vaak voor en duiden niet noodzakelijkerwijs op een dreigend gevaar.”

Dit artikel verscheen in de Portugal News op 6 september 2023.

De NCA Portugal is een vereniging voor Nederlanders en Vlamingen. Lees hier alles over wat de NCA zoals doet.

2023-09-07T12:40:45+01:007 september 2023|Nieuws, Portugal|0 Reacties
Ga naar de bovenkant