8 juni nationale feestdag in Portugal

Corpus Christi is een feestdag ter ere van het Lichaam van Christus en wordt gevierd door katholieken in Portugal. Er worden processies gehouden met heiligenbeelden en andere religieuze symbolen, en sommige kerkgemeenschappen houden ook speciale diensten en andere feestelijke activiteiten. Dit is een officiële feestdag en dus zijn de meeste Portugezen vrij en zullen veel winkels en publieke instanties gesloten zijn. Het is te vergelijken met hemelvaart in Nederland.

Processie van het Heilig Sacrament

In Portugal wordt Corpus Christi op verschillende manieren gevierd. Een van de meest opvallende tradities is de processie van het Heilig Sacrament, waarbij gelovigen samenkomen om de eucharistie te aanbidden en te eren. Tijdens de processie wordt een geconsacreerde hostie in een monstrans, een versierd liturgisch object, door de straten gedragen, omringd door prachtige bloemendecoraties en tapijten.

Een bijzonder kenmerk van Corpus Christi in Portugal is het creëren van bloementapijten (tapetes de flores) langs de processieroute. Gemeenschappen en vrijwilligers werken samen om ingewikkelde en kleurrijke ontwerpen te maken met verse bloemen, zaden, zand en andere natuurlijke materialen. Deze tapijten vormen ware kunstwerken en worden bewonderd door de processiegangers en toeschouwers. Het is een traditie die vakmanschap, creativiteit en devotie combineert.

Corpus Christi is ook een tijd waarin kerkelijke misvieringen en speciale gebedsdiensten plaatsvinden. Gelovigen wonen de mis bij en nemen deel aan aanbidding en gebed om hun geloof te versterken en hun toewijding aan Jezus Christus te tonen.

Religieus feest met culturele betekenis

Hoewel Corpus Christi in de eerste plaats een religieus feest is, heeft het ook een sterke culturele betekenis in Portugal. De processies en bloementapijten trekken veel toeristen en nieuwsgierige toeschouwers aan, die de gelegenheid krijgen om de prachtige tradities en het diepgewortelde geloof van het land te ervaren.

Kortom, op 8 juni viert Portugal Corpus Christi met processies, gebedsdiensten en de creatie van prachtige bloementapijten. Het is een dag waarop de katholieke gemeenschap samenkomen om het lichaam en bloed van Jezus Christus te eren en uit te drukken in hun geloof en devotie. Het is ook een moment waarop de Portugese cultuur, kunst en geloofskracht samenkomen in een kleurrijk en inspirerend spektakel.

10 juni Dia de Portugal

De Portugese Nationale Dag viert de onafhankelijkheid van Portugal en de stichting van de Republiek in 1910. Er zijn vaak openbare optochten en andere feestelijke activiteiten, zoals muziekconcerten en vuurwerkshow. Het is ook gebruikelijk om de nationale vlag te laten wapperen en andere symbolen van nationale trots te tonen. Dit is een officiële feestdag en dus zijn de meeste Portugezen vrij en zullen veel winkels gesloten zijn.

Deze dag heeft een bijzondere betekenis voor de Portugezen en is een viering van de Portugese identiteit, geschiedenis en cultuur.

Luís de Camões

Tijdens Dia de Portugal wordt de heldhaftigheid, de prestaties en de belangrijke figuren uit de geschiedenis van Portugal geëerd. Een van de meest prominente figuren die op deze dag worden gevierd, is Luís de Camões, een beroemde Portugese dichter en auteur van het epische gedicht “Os Lusíadas”, dat de Portugese ontdekkingsreizen en de glorieuze geschiedenis van het land verheerlijkt.

Lissabon

De vieringen op Dia de Portugal omvatten verschillende evenementen en activiteiten in het hele land. In Lissabon, de hoofdstad, vinden er parades plaats waar militaire eenheden hun trots en toewijding aan Portugal tonen. Deze militaire parades zijn indrukwekkende vertoningen van discipline en erkenning voor degenen die hun land dienen.

Naast de militaire parades vinden er ook culturele en artistieke evenementen plaats, zoals muziekoptredens, dansvoorstellingen, kunsttentoonstellingen en traditionele ambachtsmarkten. Deze evenementen brengen mensen samen en bieden de gelegenheid om te genieten van de rijke Portugese cultuur en tradities.

Uitreiking van de Ordem do Infante Dom Henrique

Een ander belangrijk aspect van Dia de Portugal is de uitreiking van de Ordem do Infante Dom Henrique (Orde van Hendrik de Zeevaarder). Deze onderscheiding wordt toegekend aan personen die opmerkelijke bijdragen hebben geleverd aan de kunst, wetenschap, literatuur, sport of andere gebieden en die hebben bijgedragen aan de positieve reputatie van Portugal.

Portugal wereldwijd

Bovendien wordt Dia de Portugal ook aangegrepen als een gelegenheid om de banden met de Portugese gemeenschappen over de hele wereld te versterken. In verschillende landen met een aanzienlijke Portugese diaspora worden er evenementen georganiseerd om de Portugese cultuur en identiteit te vieren. Dit biedt de gelegenheid voor Portugese expats en hun nakomelingen om hun erfgoed te eren en de verbondenheid met Portugal te vieren, zelfs als ze zich buiten het land bevinden.

Portugezen vieren Dia de Portugal met trots en enthousiasme. Ze dragen vaak de nationale kleuren, groen en rood, en vieren samen met familie en vrienden. Het is een dag van samenhorigheid en het koesteren van de rijke geschiedenis en identiteit van het land.

Dia de Portugal is een nationale feestdag in Portugal waarop de Portugese geschiedenis, cultuur en heldhaftigheid worden gevierd. Het omvat militaire parades, culturele evenementen, de uitreiking van onderscheidingen en de versterking van de banden met de Portugese gemeenschappen wereldwijd. Het is een dag van trots, verbondenheid en vreugdevolle viering voor alle Portugezen.

Voel je thuis, weg van huis

Terwijl we de rijke Portugese cultuur en tradities vieren op Dia de Portugal, is het ook belangrijk om te benadrukken dat de liefde voor Portugal niet beperkt is tot de lokale bevolking. Zelfs de internationale gemeenschappen voelen zich aangetrokken tot de charme van dit prachtige land. Als je een Nederlandse expat bent die in Portugal woont of gewoon graag betrokken wilt raken bij de Nederlandse gemeenschap hier, dan is de Nederlandse Club in Portugal de ideale plek om je ‘thuis weg van huis’ te vinden. De NCA organiseert regelmatig evenementen waar je kunt genieten van Nederlandse gezelligheid, nieuwe vrienden kunt maken en ervaringen kunt delen met gelijkgestemden. Of je nu op zoek bent naar een Sinterklaasviering, haringparty, filmfestival, een gezellige borrel of gewoon een plek om je Nederlandse roots te vieren, de Nederlandse Club in Portugal heet je van harte welkom.