Belasting betalen over AOW en pensioen in Nederland of Portugal?

Vaak krijgen we vragen over de belastingheffing op AOW en pensioenen in Nederland en Portugal. Recentelijk ook weer per e-mail de vraag hoe te voorkom je dubbel belasting betalen? Ik heb de vraag doorgestuurd aan Leendert Verschoor van PWC en dit is zijn antwoord:

De belastingheffing van AOW/pensioenen, lijfrenten, sociale zekerheidsuitkeringen en soortgelijke inkomsten, in geval van Nederlanders die fiscaal inwoner zijn in Portugal en staan geregistreerd bij de Portugese belastingdienst als NHR (“Residente Não Habitual”), is vaak erg ingewikkeld gegeven de Portugese (en Nederlandse) belastingregels en de specifieke bepalingen in het belastingverdrag tussen Nederland en Portugal.

Voorkom dubbel belasting betalen

De AOW mag alleen in Portugal worden belast (tarief 10%). Daarom dient u de Sociale Verzekeringsbank te verzoeken om de AOW bruto uit te keren. Pensioenen en soortgelijke inkomsten mogen veelal in Nederland worden belast. Portugal belast deze inkomsten ook maar je mag de Nederlandse belasting aftrekken om dubbele belasting te voorkomen. Een ABP pensioen (overheidsfuncties) mag alleen in Nederland worden belast.

Het bovenstaande is slechts een zeer kort antwoord inzake de belastingheffing van pensioenen en soortgelijke inkomsten. In de praktijk zijn er vele specifieke aspecten en regels die in acht moeten worden genomen en derhalve dient u altijd professioneel advies in te winnen ten aanzien van uw specifieke situatie. Voorkom dubbel belasting betalen door je goed te informeren.

Leendert Verschoor

PwC | Partner

Office: +351 213 599 601 | Mobile +351 917 887 221 | Fax: +351 213 599 995

Email: leendert.verschoor@pwc.com

PricewaterhouseCoopers Tax Services TLS, Lda.

Palácio Sottomayor, Avenida Fontes Pereira de Melo, nº 16 | 1050-121 Lisboa

http://www.pwc.ptwww.facebook.com/pwcportugal | www.linkedin.com/company/pwc-portugal

Het artikel is samengesteld door de NCA Portugal, vereniging voor Nederlanders en Vlamingen in Portugal. Regelmatig organiseert de NCA bijeenkomsten en info webinars over diverse onderwerpen zoals belasting in Portugal, maar ook over wonen in Portugal en ook werken in Portugal. Hier vindt u alle informatie over de NCA Portugal en lid worden van de leukste club van Portugal. Blijf op de hoogte via onze maandelijkse nieuwsbrief of volg ons op de Facebook groep.