Brand in Portugal: bel 112

De afgelopen dagen hebben we een grote escalatie gezien in het risico van branden en het aantal branden dat zich voordoet in Portugal.

Op het moment van schrijven waren deze voornamelijk in het centrum en het noorden van Portugal. In het weekend waren er ongeveer 250 branden waarvan de meeste in de namiddag en de vroege avond ontstoken zijn.

De branden worden bevorderd door een zeer lage relatieve vochtigheid en hoge luchttemperaturen en in sommige gebieden de harde wind, die die naar verwachting zullen terugkeren.

Noodtoestand

Voor het eerst is een noodtoestand geactiveerd om plattelandsbranden aan te pakken, waarin is bepaald dat iedereen die weigert zich aan de door de regering opgelegde beperkingen te houden die misdaad van ongehoorzaamheid zal begaan. Wees op de hoogte van de maatregelen.

Vanaf 12 juli gaan we een nieuwe fase in van een toch al moeilijke situatie, met een verslechtering van de metrologische omstandigheden, die van invloed zal zijn het grootste deel van het vasteland, met uitzondering van het noordwesten. Na het volgen van dit soort gegevens sinds 2017, twijfel ik er niet aan dat we omstandigheden ervaren die vergelijkbaar zijn met die in 2017, toen er de catastrofale branden waren, eerst in Pedrógão Grande en later in het centrum van het vasteland. In feite zijn alle grote branden in 2003, 2017, de Monchique brand van 2018, en Castro Marim in 2021, ontstaan toen het brandgevaar op het platteland maximaal was.

Extreem brandgevaar in Portugal

De relatieve vochtigheid is in veel gebieden extreem laag en vannacht (10/11) was het in Foia, Monchique de laagste in het land met slechts 6 procent op een bepaald moment. Vooruitkijkend naar de gegevens over de periode tot 15 juli, verkeert Portugal misschien in een ongekende situatie wat betreft extreem brandgevaar, zeker de hoogste sinds enkele decennia.

Wat echter is veranderd sinds 2017, is de paraatheid van de hulpdiensten die sterk zijn geëvolueerd door gebruik te maken van nieuwe technologie en meer middelen om deze branden aan te pakken. Een zware inzet van vliegtuigen in een vroeg stadium, vooral in gebieden waar de toegang moeilijk is, heeft goede resultaten. De vroegtijdige melding van branden, een snelle reactie en het tot een goed einde brengen van een brand in de eerste bestrijdingsfase, d.w.z. binnen 90 minuten, is van essentieel belang. In feite zijn de meeste branden binnen het uur beëindigd. Hoe langer een brand brandt, hoe groter de intensiteit zoals we hebben gezien bij twee grote branden die momenteel in Pombal en Leiria.

In de komende dagen zal de situatie vrijwel zeker verergeren volgens de gegevens van het IPMA, met grotere intensiteit als het vuur in sommige gebieden een punt bereikt dat het een ernstige brand wordt en moeilijk te te bestrijden is. Dit zou ertoe kunnen leiden dat de branden meerdere dagen actief zijn en afhankelijk van de wind, over grote gebieden uitslaan.

Hoe kunnen we brand in Portugal voorkomen?

Nou, 98 procent van de branden komen door menselijke fouten dus er is veel wat we kunnen doen. Het belangrijkste is dat we er alles aan doen om te voorkomen dat er brand ontstaat in de eerste plaats, “we moeten extra voorzichtig zijn” en bijvoorbeeld voorkomen dat we elektrisch gereedschap in de tuin gebruiken, niet roken in gebieden waar dit kan branden in vegetatie veroorzaken. Kijk rond in uw tuin voor puin zoals glazen flessen die brand kunnen veroorzaken. Parkeer een voertuig niet in lang gras. Controleer het brandgevaar dagelijks, zorg dat u weet wat u moet doen als er brand op u afkot, en voor mensen in gebieden met een hoog risico: houd een noodpakket bij de hand in geval van evacuaties, onmiddellijk 112 bellen als u een brand ontdekt, zijn enkele van de stappen.

Als dit alles wordt opgevolgd, zullen we branden vermijden, waardoor onze onze gemeenschappen veilig zijn evenals de hulpdiensten die fantastisch werk doen die hun leven op het spel zetten om u te helpen.

Safe Communities Portugal is een vrijwilligersorganisatie voor civiele bescherming organisatie onder Portugees recht en alle details zijn te vinden op haar website www.safecommunitiesportugal.com over hoe u brand kunt voorkomen en wat u moet doen als u in de buurt van een brand komt.

David Thomas

Voorzitter Safe Comunities

Bron: Portugal News.