Geld besparen

Het leven wordt steeds duurder. Hieronder vind je drie artikelen uit de “Blik op Portugal” van maart 2024 die je wellicht kunnen helpen om kleine aanpassingen te doen waardoor je aan het eind van de maand meer overhoudt om leuke dingen te doen! ????

Stijgende elektriciteitsprijzen

Als je elektriciteitsrekening duurder is geworden omdat je leverancier heeft besloten de prijzen te verhogen, kan je wellicht een betere optie vinden op de simulator van ERSE (Regelgevende instantie voor energiediensten). De simulator toont verschillende aanbiedingen die voordeliger zijn dan het gereguleerde tarief. Met de simulator – te vinden op https://www.erse.pt/simuladores/precos-de-energia/ en kan je alle aanbiedingen op de markt voor normale laagspanning vergelijken.

Alle gegevens die je nodig hebt voor een gepersonaliseerde simulatie vind je op je elektriciteitsfactuur. Als je kiest voor een snelle simulatie, zie je de volgorde van de meest concurrerende aanbiedingen. Als je verbruiksprofiel dicht bij dat van de standaardverbruikers ligt, is het resultaat van deze simulatie over het algemeen vrij accuraat.

Supermarktprijzen vergelijken

KuantoKusta heeft een platform gelanceerd dat berekeningen in de supermarkt moet vergemakkelijken: https://www.kabaz.pt/

Op dit platform, met een investering van ongeveer een half miljoen euro, worden de prijzen van verschillende producten van verschillende supermarkten in alle delen van het land beschikbaar gesteld, zodat consumenten kunnen zien waar ze het meest besparen tijdens het winkelen. De productprijzen worden meerdere keren per dag bijgewerkt, waardoor de prijstransparantie en weloverwogen beslissingen worden vergroot. KuantoKusta benadrukt de potentiële besparingen die gezinnen kunnen doen door eenvoudiger en transparanter toegang te hebben tot de prijzen in hypermarkten.

Prijsdaling telecomaanbieders

Sandra Maximiano, voorzitter van het Nationaal Agentschap voor Communicatie (Anacom), verwacht lagere prijzen en verkorting van de abonnementsperiodes met de komst naar Portugal van de Roemeense aanbieder Digi.

Maximiano vertelde dat het bedrijf de Portugese markt betreedt “met grote ambities” en met “goedkopere producten” die “een gat in de markt vullen”. Digi zou met agressieve aanbiedingen komen, wat in een gezonde markt een reactie zal teweegbrengen waardoor andere operators zullen volgen. De voorwaarden van Digi in Portugal zijn nog niet bekend, maar in Spanje is het bedrijf begonnen met tarieven voor ongeveer de helft van de prijs van de concurrenten. Bovendien biedt Digi loyaliteitsperiodes vanaf slechts drie maanden. Er is nog geen officiële datum voor de komst van Digi naar Portugal.

Deze artikelen over geld besparen zijn verschenen in de Blik op Portugal van maart 2024. De Blik op Portugal is het maandblad van de NCA Portugal, vereniging voor Vlamingen en Nederlanders in Portugal.