Ontdek de beste markten in de Algarve en maak kennis met de rijke cultuur en tradities van deze prachtige regio in Portugal. Van lokale ambachten en souvenirs tot verse groenten en fruit, hier bieden we een overzicht van de meest levendige en authentieke markten in de Algarve. Verken de kleurrijke kraampjes, geniet van de geuren van versgebakken brood en traditionele gerechten, en maak kennis met de vriendelijke lokale bevolking. Of je nu op zoek bent naar een uniek cadeau of gewoon wilt proeven van de lokale delicatessen, In dit artikel vertellen we je alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke marktervaring in de Algarve.

loule markt

1. Loulé Markt: Waar Traditie Samenkomt

Loulé, een leuk, klein stadje in het hart van de Algarve, herbergt een van de meest bekende markten in de Algarve. De Loulé Markt is een levendige bijeenkomst van kleuren, geuren en geluiden. Elke zaterdagochtend komen lokale boeren, ambachtslieden en handelaren samen om hun waren te verkopen.

Je kunt er verse producten vinden, variërend van sappige fruit en groenten tot aromatische kruiden en olijfolie. De markt biedt ook een scala aan traditionele handgemaakte ambachten, van aardewerk en keramiek tot borduurwerk en kant. Het is een geweldige plek om lokale lekkernijen te proeven en souvenirs te kopen om je reis te herinneren.

2. Quarteira Gypsy Market

Deze bruisende openluchtmarkt met meer dan 150 verkopers wordt elke woensdagochtend gehouden aan de rand van Quarteira. Een typisch Portugese markt die je in bijna elke stad en het dichtst bij Vilamoura aantreft. De woensdagmarkt is steeds populairder geworden en trekt bezoekers uit de hele Algarve. U kunt kleding, kurkartikelen, schoenen, linnengoed, handtassen, sieraden en een breed scala aan namaakproducten kopen.

3. Albufeira: Shoppen op de GUIA Markt

De GUIA Markt. Deze markt, vindt plaats op de derde vrijdag van elke maand.

Wanneer je naar GUIA Markt gaat, word je meteen overweldigd door een scala aan geuren en kleuren. Verse groenten en fruit liggen op prachtig georganiseerde kraampjes en bieden een blik op de overvloedige landbouwproductie van de regio. Hier kun je sappige tomaten, knapperige komkommers, zoete sinaasappels en andere seizoensgebonden lekkernijen ontdekken. Maar de GUIA Markt heeft meer te bieden dan alleen voedsel. Bezoekers kunnen ook een scala aan kleding en textiel vinden, variërend van kleurrijke jurken en overhemden tot prachtig handgemaakt borduurwerk. Als je op zoek bent naar schoenen of huishoudelijke artikelen, kun je ook je hart ophalen op deze markt.

groente markt

4. Lagos Markt: Historie en Handel

De overdekte markt van Lagos is niet zo groot en mooi als die van Olhão, en toch is de markt echt een bezoekje waard. Het grote, markante gebouw aan de haven heeft drie verdiepingen en je koopt er het allerbeste en allermooiste dat de Algarve te bieden heeft. Op de begane grond, bij binnenkomst, draait het maar om één ding: vis. Je koopt hier werkelijk de lekkerste vis en mooiste schelpdieren. Bestel je ’s avonds in een restaurant vis? Grote kans dat deze afkomstig is van de markt. Op de eerste verdieping van de overdekte markt vind je ook kraampjes met groenten, fruit en streekproducten. Ook heel erg leuk. Plof ook neer bij het kleine marktcafé op de eerste verdieping om een kop koffie tussen de locals de drinken. De markt in Lagos is iedere geopend van 8 tot 2, behalve zondag.

markt in Olhao

5. Olhão Markt: Visserijtraditie en Sfeervolle Markten

De gemeente markt van Olhão is de grootste van de marten in de Algarve en bestaat uit 2 gebouwen: de groentenmarkt en de vismarkt. Ze zijn een van de ex-libris van deze stad, vanwege de architectuur en de oorsprong van de gietijzeren poorten. De markten zijn samengesteld uit twee rechthoekige ruimtes met afgeronde hoekpunten met 8 torens met koperen koepels. De bouw ervan begon in 1912 en werd drie jaar later ingehuldigd. Ze werden onderworpen aan renovatiewerkzaamheden en in 1998 heropend voor het publiek, met behoud van de buitengevels.

Olhão staat bekend om zijn rijke visserijtraditie en heeft een van de meest sfeervolle markten van de Algarve. De markt van Olhão, ook wel bekend als de Olhão Fish Market, is de perfecte plek om de kleurrijke vissersboten te bewonderen die dagelijks vers gevangen vis aanvoeren.Naast vis biedt de Olhão-markt een breed scala aan lokale producten, waaronder groenten, fruit en ambachtelijke lekkernijen. Het is een geweldige plek om te genieten van de maritieme sfeer en de rijke culinaire tradities van de Algarve. De markt is er elke dag (behalve zondag) van 07.00 – 13.00 uur. Elke zaterdag is er ook de ‘boerenmarkt’ waarbij alle boeren uit de omgeving hun eigen gemaakte producten verkopen zoals honing, chorizo  vijgenbrood, olijfolie, likeuren en noten.

6. Vlooienmarkten in de Algarve 

De Algarve, een zonnig paradijs in het zuiden van Portugal, heeft veel te bieden, waaronder de fascinerende wereld van vlooienmarkten. Terwijl je de regio verkent, kun je op zondagochtend een van deze verrassend leuke vlooienmarkten bezoeken.

Ga op Schattenjacht en bezoek een vlooienmarkt in de Algarve 

Of je nu een verzamelaar bent, geïnteresseerd bent in lokale ambachten, of gewoon op zoek bent naar een unieke ervaring tijdens je reis naar de Algarve, een bezoek aan een vlooienmarkt in de Algarve is een must. Het is een kans om verborgen schatten te ontdekken en de warme gastvrijheid van de Algarve te ervaren.

Vlooienmarkten West Algarve

1e zondag van de maand. Lagos Vlooienmarkt. Niet in het hoogseizoen.

2e zondag van de maand. Ferragudo Vlooienmarkt. Niet in augustus.

3e zondag van de maand. Portimão

4e zondag van de maand: Lagoa en Hippie vlooienmarkt. Locatie: Barão de São João, sportterrein

Vlooienmarkt Oost Algarve

1e zondag van de maand: Moncarapacho

2e zondag van de maand: Fuseta en Estoi

3e zondag van de maand: Sao Bras de Alportel en Vila Nova de Cacela

4e en 5e zondag van de maand: Quelfes, Santa Catarina en Monte Gordo

Dit artikel over de markten in de Algarve werd mede mogelijk gemaakt door Algarve Tips.

NCA Portugal is een vereniging voor Vlamingen en Nederlanders in Portugal.