Uniek spektakel van religie, traditie en gezelligheid

Ontdek hoe Pasen in Portugal wordt gevierd, een uniek spektakel van religie, traditie en gezelligheid! Van 26 maart tot 1 april, tijdens de Heilige week, komt het hele land tot leven met een overvloed aan vieringen die het einde van de vastentijd markeren en de passie, kruisiging en opstanding van Jezus Christus herdenken.

Pasen in Portugal is een tijd van diepe spirituele betekenis en levendige tradities die het hele land doordringen. Van de sfeervolle straten van Lissabon tot de rustige dorpen in het binnenland, overal ademt de atmosfeer van Pasen een mix van religieuze devotie en gemeenschapszin.

Pasen in Portugal

De Heilige week, die begint op Palmzondag en culmineert op Paaszondag, is een periode van intense reflectie en viering. Katholieke gelovigen wonen missen bij, nemen deel aan processies en bezoeken de vele prachtige kerken en kathedralen die Portugal rijk is. De sfeer is doordrenkt van het geluid van klokken, gezang en de geur van wierook.

Compasso

Een van de meest opmerkelijke tradities is de ‘Compasso’, waarbij een groepje mensen onder leiding van de plaatselijke priester van huis tot huis trekt. Dit ritueel, gekoppeld aan Pasen in Portugal, verenigt de gemeenschap in een bijzondere ervaring.

Paaszondag

Paaszondag zelf begint vaak met het bijwonen van de mis, gevolgd door uitgebreide familiebijeenkomsten en feestelijke maaltijden. Op Paaszondag bereikt de viering haar hoogtepunt met prachtige processies en theatrale voorstellingen van de Passie van Christus, van kleine dorpen tot bruisende steden zoals Braga. Hier gaat de Maagd Maria op een ezel door de straten, een ontroerend en symbolisch moment dat het hart van deze viering raakt.

El Folar

En wie kan het traditionele ‘El Folar’ brood vergeten, met een hardgekookt ei in het midden als symbool van de opstanding van Christus? Een heerlijke lekkernij die door kinderen van huis tot huis wordt gedeeld, waardoor vriendschap en eenheid worden benadrukt.

Goede Vrijdag in Portugal

En laten we de traditionele kabeljauw niet vergeten, gegeten op Goede Vrijdag als eerbetoon aan de eeuwenoude traditie om die dag geen vlees te eten. Een smakelijk eerbetoon aan Pasen in Portugal!

Voor veel Portugezen is Pasen niet alleen een religieus feest, maar ook een moment om samen te komen met familie en vrienden, herinneringen op te halen en tradities levend te houden. Het is een tijd van bezinning, hoop en hernieuwing, waarin de ware essentie van het geloof en de menselijke verbondenheid worden gevierd.

Kortom, Pasen in Portugal biedt een kleurrijk en betoverend feest dat religie, traditie en lekker eten combineert tot een ervaring die je voor altijd bij zal blijven.

Dit artikel is samengesteld door de NCA Portugal, de vereniging voor Vlamingen en Nederlanders in Portgual.

Op 6 april zullen we in samenwerking met de NOAP en de Paradijsvogel (Nederlandse Scholen) een Paasevent voor de kinderen organiseren.