Premier Portugal treedt af

António Costa treedt af

De premier Portugal treedt af. Premier António Costa heeft aangekondigd dat de president van de republiek, Marcelo Rebelo de Sousa, zijn ontslag heeft geaccepteerd en dat hij zich niet opnieuw kandidaat zal stellen als het staatshoofd vervroegde parlementsverkiezingen uitschrijft.

De aankondiging kwam nadat het Openbaar Ministerie onthulde dat hij het doelwit is van een onafhankelijk onderzoek door het Hooggerechtshof naar lithium- en waterstofprojecten.

Deze details werden bekendgemaakt door António Costa, in een mededeling aan het land vanuit São Bento, in Lissabon, in antwoord op journalisten, nadat hij had aangekondigd dat hij Marcelo Rebelo de Sousa had gevraagd zijn functie neer te leggen.

Premier Portugal treedt af

“Nee, ik ga me niet opnieuw kandidaat stellen voor de functie van premier, laat dat heel duidelijk zijn. Het is duidelijk dat dit een levensfase is die is afgelopen, bovendien, omdat zoals we allemaal weten, strafzaken zelden snelle processen zijn en daarom zou ik zeker niet wachten tot de afronding van het strafproces”, verklaarde de leider van de uitvoerende macht.

“Ik heb mijn ontslag ingediend bij de president van de republiek. Dit ontslag werd aanvaard. Misschien wil de president van de republiek overwegen vanaf welke datum mijn ontslag ingaat. En natuurlijk zal ik, zoals mijn grondwettelijke, wettelijke en burgerlijke plicht is, in functie blijven totdat ik word vervangen door degene die mij als premier vervangt”, zei hij.

Relaties tussen justitie en politiek

Gevraagd naar het systeem van relaties tussen justitie en politiek, zei António Costa dat hij de kans had om deze sector “op verschillende manieren te dienen, als advocaat, als plaatsvervanger, minister van Justitie en Binnenlandse Administratie en ook als premier”.

“Ik ben er erg trots op dat ik als minister van Justitie heb bijgedragen aan het essentiële corpus van juridische instrumenten voor de bestrijding van economische en financiële criminaliteit, corruptie en de meeste misdrijven die verband houden met politieke ambtsdragers, zodat dit hele arsenaal kon bestaan en ten dienste kon staan van het justitiële systeem”, zei hij, voordat hij specifiek naar de PS verwees.

Onafhankelijkheid en autonomie

“Ik ben er trots op dat ik de leider ben van de partij die heeft bijgedragen aan het ontwerpen van ons rechtssysteem en het garanderen van de onafhankelijkheid en autonomie van het Openbaar Ministerie. Ik ben er erg trots op dat, als minister-president – en zoals de [nationale] directeur van de gerechtelijke politie vorige week nog zei – de PJ nog nooit zoveel middelen heeft gehad als nu om corruptie en economische en financiële criminaliteit te bestrijden”, vulde hij aan.

Niemand staat boven de wet in Portugal

António Costa zei ook dat hij, zelfs op dit moment, zijn idee herhaalt dat “een van de grote kwaliteiten” van de Portugese democratie “is dat burgers weten dat niemand boven de wet staat en dat niemand zich kan bemoeien met de toepassing van de wet, of het nu een burgemeester, een minister of een premier is”.

“Als er een verdenking bestaat, staat het de justitiële autoriteiten volledig vrij om onderzoek te doen. Wat ik altijd heb gezien als een groot goed voor onze democratie, zie ik vandaag niet als een minpunt voor onze democratie. En mijn vertrouwen in justitie is vandaag even groot als in het verleden”, benadrukte hij.

In zijn antwoorden aan journalisten benadrukte de premier dat hij, net als elke andere burger, niet boven de wet staat en “daarom, als er enige verdenking is, staat hij niet boven de wet”.

Volledige medewerking

“Ik ben hier om volledig mee te werken, om de hele waarheid te onderzoeken en alles wat het Hooggerechtshof meent te moeten onderzoeken in een zaak waarvan ik in feite niet weet wat het is”, merkte hij op.

Vervolgens benadrukte hij nogmaals dat, vanuit zijn perspectief, “het onverenigbaar is met de uitoefening van de functies van premier het bestaan van verdenkingen” met betrekking tot zijn “integriteit, goed gedrag en het mogelijk plegen van een strafbaar feit”.

“Dus, natuurlijk, heb ik mijn ontslag ingediend bij de president van de Republiek. Dit ontslag is geaccepteerd,” voegde hij eraan toe.

De premier is het doelwit van een onafhankelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie in een onderzoek dat is geopend bij het Hooggerechtshof, onthulde de procureur-generaal (PGR) vandaag.

Onafhankelijke analyse

“In de loop van het onderzoek is bekend geworden dat de verdachten zich beroepen op de naam en het gezag van de minister-president en op zijn tussenkomst om procedures in de bovengenoemde context te deblokkeren. Dergelijke verwijzingen zullen onafhankelijk worden geanalyseerd in het kader van een onderzoek dat wordt geopend bij het Hooggerechtshof, aangezien dit het bevoegde forum is”, staat in een vandaag door de PGR vrijgegeven nota.

Deze informatie komt naar aanleiding van een onderzoek naar lithium- en groene waterstofbedrijven.

Bron artikel premier Portugal treedt af  The Portugal News, 7 november 2023

Blijf op de hoogte met de NCA Portugal met nieuws over Portugal, maar ook leuke weetjes en feiten naast de vele andere activiteiten die wij organiseren.

 

2023-12-15T13:56:05+00:008 november 2023|Nieuws, Portugal|0 Reacties
Ga naar de bovenkant