Wist je dat je in Portugal je rijbewijs online kunt verlengen?

Verleng je rijbewijs online

Je rijbewijs verlengen online, dat kan! Je hebt een aantal gegevens nodig (zie hieroner) en toegang tot je belastinggegevens. Als je deze informatie al hebt, volg dan de onderstaande stappen:

  • Ga naar de website van het Instituut voor Mobiliteit en Vervoer(IMT) en registreer je met behulp van de belastinggegevens op het Finance Portal.
  • Klik op het gedeelte “Chauffeurs”, gevolgd door “Aanvraag rijbewijs” en vervolgens “Rijbewijsvernieuwing”.
  • Upload de benodigde documenten voor het proces.
  • Betaal de Multibanco-referentie (deze referentie wordt 24 uur na de aanvraag verzonden).
  • Je hebt tien opeenvolgende dagen om de betaling te doen en de verlengingsaanvraag te valideren.

De verlenging van het rijbewijs moet binnen zes maanden voor het verlopen van de geldigheid van het document plaatsvinden. Zorg er daarom voor dat je de relevante data in de gaten houdt, want dit proces verloopt niet automatisch.

Hoeveel kost het om je rijbewijs online te verlengen?

Het online verlengen van je rijbewijs kost maximaal 30 euro, hetzelfde bedrag dat geldt voor het persoonlijk verlengen van je rijbewijs. Degenen die ervoor kiezen om online te verlengen, kunnen profiteren van een korting van 10% ten opzichte van de gebruikelijke prijs. Bovendien worden de verlengingskosten vanaf 70 jaar verlaagd naar slechts 15 euro.

Dit artikel is verschenen in de Portugal News in oktober 2023.

Welke gegevens heb je nodig voor het verlengen van je Portugese rijbewijs

  • NIF (Portugees fiscaal nummer)
  • Paspoort/ID-kaart.
  • bewijs van inschrijving (document van residençia)
  • je medische keuring

Is een Nederlands rijbewijs geldig in Portugal?

In landen van de Europese Unie (EU) mag u aan het verkeer deelnemen met een geldig Nederlands rijbewijs. In landen buiten de EU heeft u daarnaast soms een internationaal rijbewijs nodig. Dit is een gewaarmerkte vertaling van uw huidige rijbewijs. U kunt een internationaal rijbewijs aanvragen via ANWB-verkooppunten.

Is een Portugees rijbewijs geldig in Nederland of België?

Is uw rijbewijs afgegeven door een land in de Europese Unie (EU), EER of Zwitserland? En is het niet verlopen? Dan mag u er in Nederland en Belgiëmee rijden.

Is je Europese rijbewijs ook geldig als je resident bent in Portugal?

Kom je officieel in Portugal wonen, dan ben je verplicht om je buitenlands (EU) rijbewijs binnen 60 dagen bij het IMT (Instituto da Mobilidade e dos Transportes) te laten registreren op je nieuwe adres. Dat wil dus zeggen dat het (nog) niet ingewisseld moet worden voor een Portugees rijbewijs. Het IMT voor de Algarve ligt in Faro, het dichtstbijzijnde in Alentejo is in Beja.

De NCA Portugal is een vereniging voor Nederlanders en Vlamingen die een binding hebben met Portugal. Regelmatig houden we onze leden op de hoogte met informatie en handige wetenswaardigheden met betrekking op werken en wonen in Portugal.

Ook beheren we een hele actieve en interactieve facebook groep

Lees hier alle voordelen van het lidmaatschap van de NCA Portugal