Voor veel gezinnen is het moment aangebroken om het nieuwe schooljaar voor te bereiden. Dit is ook de periode waarin extra geld wordt uitgegeven aan schoolmateriaal en daarom is het belangrijk te weten hoe het meest voordeel te halen uit deze onkosten.

Sinds 2015 wordt het schoolmateriaal niet langer in rekening gebracht als onderwijsuitgave in de inkomstenbelasting, daar een Btw-tarief van 23% werd opgelegd. Welnu, aangezien de kantoorboekhandels van de scholen onderworpen zijn aan een tarief van 6% – of zelfs vrijgesteld worden – en als je ervoor kiest om het schoolmateriaal daar te kopen, kunnen de onkosten geclassificeerd worden als onderwijsuitgave. Zo wordt 30% van de waarde van het schoolmateriaal gekocht in de school geplaatst in de categorie onderwijs, waar de limiet op 800 euro ligt. De overige onkosten van schoolmateriaal, gekocht buiten school en met een Btw-tarief van 23%, worden in de categorie van algemene onkosten geplaatst, met een plafond van 250 euro.

En de schoolmaaltijden? De schoolmaaltijden mogen als onderwijsuitgave afgetrokken worden, “mits op de factuur vermeld staat dat het gaat over dienstverleningen van schoolmaaltijden en ze uitgereikt wordt door belastingbetalers die geïdentificeerd zijn als leveranciers van schoolmaaltijden in het bestand meegedeeld aan de belastingdienst”, kan men lezen op de website van de belastingdienst.