Gedurende zo’n veertien jaren van het kinderleven brengt een kind een groot deel van de dag door op school. Een groot deel van de algemene en sociale ontwikkeling wordt dan ook op school gevormd. Ouders vertrouwen hun kind al die jaren toe aan de juffen, meesters en docenten van de scholen die het bezoekt. Geen wonder dus dat menig ouder ruim de tijd neemt om de juiste school voor zijn of haar kind te zoeken. Het is namelijk een niet geringe verantwoordelijkheid en behoorlijk wat vertrouwen die mijn collega’s en ik van ouders krijgen.

Schooltijden
Leerlingen van basisscholen moeten minimaal 7.520 uur les krijgen verdeeld over 8 schooljaren.  Een schooljaar in Nederland bestaat normaliter uit 40 lesweken. Met aftrek van een aantal losse vrije dagen gedurende het schooljaar, bestaat een schoolweek uit gemiddeld 26 klokuren. Er is geen maximumaantal uren onderwijs per dag.

Tijd in de klas
Het weekrooster hangt aan de muur, het planbord staat klaar voor vandaag, we weten wat we moeten doen. Om half negen gaat de bel. Om tien uur is het tijd voor een pauze. Als de bel gaat is het tijd om weer naar binnen te gaan. Om twaalf uur krijgen we weer een tijdje pauze. Nog twee lesuurtjes en dan is het tijd voor de lunch. Tijd om naar huis te gaan is het op maandag en dinsdag om kwart over drie. De andere dagen hebben we om twee uur al lekker tijd voor onszelf. Dat wil zeggen…..als we geen huiswerk hebben. Dan begint de vrije tijd een beetje later!

Tijd in de taalles
Bepaling van tijd is niet zo moeilijk om te begrijpen. We vragen ons gewoon af wat in de zin verteld wordt over het wanneer. Spreekwoorden en gezegdes over tijd zijn wel eens lastig. Gelukkig hebben we de iPad om iets op te zoeken en een lekker ouderwets spreekwoordenboek staat ook in de kast. Gaan we echter aan de slag met de werkwoordstijden, dan krijgen we het een beetje warm. Tegenwoordige tijd, verleden tijd, toekomende tijd…. en dan hebben we die ook nog in de onvoltooide en voltooide tijd. Was het nu met d of t? Of misschien wel allebei? Is het nu die fokschaapregel die ik moet gebruiken? Of was dat alleen maar bij het voltooid deelwoord?

Tijd in de rekenles
Juf, mogen we naar buiten? Kijk maar even hoe laat het is. Zolang die grote wijzer op de twaalf, drie, zes of negen staat, is het allemaal prima te volgen. Die andere getallen maken het wel wat moeilijker. Als de grote wijzer op de vijf staat is het eigenlijk tien over half. Ja, dan hebben we ook nog het verschil in wijzers: eentje voor de uren een eentje voor de minuten. De uren wijst die kleine zo’n beetje aan, maar over de minuten moet je wel nadenken. Het is ook even snappen dat het ‘over’ kan zijn, maar ook ‘voor’. En dat is de gemakkelijke analoge klok. Als we die eindelijk doorhebben, blijkt er nog een digitale versie. Die kan maar liefst tot vierentwintig, maar dan is het eigenlijk alweer nul. De uren staan vóór de puntjes en de minuten staan erna. De veertien is eigenlijk ook twee en de vijfenveertig hoort bij de negen. Snap jij het nog?

Vakantietijd
Tijd voor de lange zomervakantie.
Tijd om voor negen weken (en dat is lang hoor) afscheid te nemen van mijn leerlingen.
Tijd om alle materialen in te pakken en de kasten af te stoffen.
Tijd voor een nieuwe samenwerking, een nieuwe school, een nieuw begin.
En, tussen de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar door, tijd voor mezelf en mijn kroost!

Fijne zomer allemaal.
Tot volgend schooljaar.