Verkiezingsuitslag in Portugal

Op wie hebben de Portugezen gestemd?

Op 10 maart 2024 ging Portugal naar de stembus en de verkiezingsuitslag bracht enkele verrassingen voor het Portugese parlement.

Bron: The Portugal News, 12 maart 2024

De verkiezingen waren het gevolg van het aftreden van de voormalige premier António Costa, die werd beschuldigd van corruptie en ambtsmisdrijven. Na het aftreden van António Costa werden de verkiezingen gepland en moesten de Portugezen beslissen wie op 10 maart 2024 het parlement zou regeren.

Verkiezingsuitslag in Portugal

In wat een van de langste verkiezingsnachten sinds 2001 was, verrasten de resultaten de Portugezen. De Partido Socialista (PS) verloor zijn absolute meerderheid, tegen de Aliança Democrática (AD), die ook geen absolute meerderheid haalde. Aan de andere kant versterkte de Chega-partij haar positie als politieke kracht, met een verviervoudiging van het aantal afgevaardigden in de Assemblee van de Republiek.

 

Na het tellen van de stemmen, op het Portugese vasteland en op de eilanden, werd snel duidelijk wat de wil van het Portugese volk was. De meer dan zes miljoen Portugezen die hebben gestemd, willen een regering vormen tussen de PS, AD en Chega, die de grens van een miljoen stemmen heeft bereikt en de verkiezingen in het kiesdistrict Algarve heeft gewonnen.

De stemmen van de emigranten zijn nog niet geteld, maar de telling van de stemmen op Portugees grondgebied voorziet voorlopig de opname, op de rechtervleugel, van 76 afgevaardigden van AD, 48 afgevaardigden van Chega en 8 afgevaardigden van de Iniciativa Liberal (IL). Met de coalitie tussen PSD en CDS kreeg AD er 5 afgevaardigden bij in de Assemblee in vergelijking met de verkiezingen van 2022. IL is erin geslaagd om het aantal afgevaardigden te behouden, ondanks het feit dat het aantal kiezers is gestegen, met 5,08% van de stemmen in 2024, tegenover 4,98% in 2022.

Ter linkerzijde waren de resultaten anders dan in 2022. PS verloor haar absolute meerderheid, van 117 afgevaardigden naar 77 verkozenen. Bloco de Esquerda(BE) steeg in aantal stemmen, ondanks het feit dat het aantal gekozen afgevaardigden gelijk bleef. De Coligação Democrática Unitária(CDU) verloor gekozen afgevaardigden, waaronder de afgevaardigde van het kiesdistrict Beja. De CDU verloor in Beja een afgevaardigde, een plaats die was toegewezen aan de kandidaat van Chega in dat district. Nog steeds ter linkerzijde was de grootste groei afkomstig van Livre, dat erin slaagde te groeien en vier afgevaardigden te kiezen. Pessoas-Animais-Natureza(PAN) koos één kandidaat en Inês Sousa Real blijft in het parlement.

De zaak Chega

Opiniepeilingen en politieke analyses verwachtten dat Chega de derde politieke kracht zou blijven, wat niet werd verwacht was dat de partij in een van de kiesdistricten zou winnen.

In het district Faro is Chega de partij met de meeste stemmen, met 4.000 stemmen meer dan PS. Ondanks het feit dat Chega de winnende partij is in de Algarve, heeft de partij niet in alle gemeenten in de meest zuidelijke regio van het land gewonnen.

Van de 16 gemeenten in de Algarve won Chega in Portimão, Lagoa, Silves, Loulé, Albufeira en Olhão. De winnende gemeenten bevinden zich waar het toerisme zich het meest concentreert, maar ook waar er de meeste problemen zijn met droogte.

De verrassing van de avond

Ondanks de toename van het aantal afgevaardigden van Chega in het parlement en de overwinning van de partij in het kiesdistrict Algarve, kwam de grootste verrassing van de avond op naam van de Alternativa Democrática Nacional (ADN). In de verkiezingen van 2022 behaalde de partij onder leiding van Bruno Fialho ongeveer 10.000 stemmen, maar in de verkiezingen van 2024 bereikte de ADN de grens van 100.000 stemmen en koos bijna een afgevaardigde.

De toename van het aantal stemmen werd verklaard door de verwarring van kiezers, die het acroniem van de AD verwarden met de ADN op het stembiljet. Er moet worden opgemerkt dat als dit inderdaad waar is, de AD drie extra afgevaardigden had kunnen krijgen met de stemmen die aan de ADN werden toegekend.

De regering in Portugal

Hoewel sommige feiten al duidelijk zijn, moeten er bij het ter perse gaan van dit verslag nog vier zetels in het parlement worden bezet, twee uit het Europese kiesdistrict en twee uit het niet-Europese kiesdistrict.

Voorlopig is de PS de partij met de meeste afgevaardigden, gevolgd door de AD, die slechts één afgevaardigde minder heeft dan de PS. De resultaten van de emigranten zullen tussen 18 en 20 maart in Portugal aankomen.

Dit artikel over de verkeizingsuitslag in Portugal is door de NCA Portugal gepromoot.

De NCA is de grootste Vereniging in Portugal voor Nederlanders en Vlamingen. 

De NCA informeert haar leden over wonenwerken en leven in Portugal. Daarnaast brengen wij onze leden met elkaar in contact met een focus op Algarve. Wij doen dit door het organiseren van activiteiten.

2024-03-13T09:49:30+00:0013 maart 2024|Nieuws, Portugal|0 Reacties
Ga naar de bovenkant