De juffen zijn sinds begin november in rep en roer. Dikke pret tijdens de vergaderingen bij het verzinnen van de verhaallijn voor dit jaars sinterklaasperiode. Juf Antoinette heeft het, samen met de ouderraad, druk met de organisatie van twee grote cultuurmomenten. En hoewel deze pas in de maand december op de planning staan, is de school vanaf 12 november al in ‘decembersferen’.

Dit jaar beleven we deze feestmaand met een hele grote club. Maar liefst 25 kinderhartjes en ook die van vijf juffen kloppen vol verwachting. We kijken elke dag het Sinterklaasjournaal. Niemand is verplicht om mee te kijken, maar ook onze oudste leerlingen laten hun pen en rekenmachine vallen om toch even mee te gluren. De traditionele ‘open haard’ is weer door onze grote kinders gemaakt, zodat we schoenen kunnen zetten. De club van ingewijden zorgt er met precisie voor dat niemand van zijn geloof gaat vallen. De kleintjes krijgen op 5 december spannend bezoek in de klas, terwijl de groten elkaar voor de gek houden met hun surprises. En dit jaar op 7 december voor het eerst een knal van een sinterklaasfeest. Iedereen mag komen voor een kopje warme chocolademelk, een handje strooigoed van zwarte piet, een cadeautje en…….een handdruk van de Sint.

En als Sint weer veilig naar Madrid is teruggekeerd, wordt de school omgetoverd in kerstsferen. Een versierde boom in de hal. De leerlingen gaan druk in de weer met knutselen en fröbelen voor de kerstmarkt. Er worden vrolijk gekleurde sokken bij de haard gehangen en de geur van kerstkoekjes zweeft door de gang. Er wordt verteld over de neef van Sinterklaas, die door de Amerikanen is omgedoopt tot Santa Claus. Het mooiste van de kerstman is dat hij magie bezit. Hij kan de tijd stil laten staan. Hoe kan hij anders alle kindertjes op de hele wereld een cadeautje brengen in één nacht? Daarnaast heeft hij vliegende rendieren en een kolonie elfen die hem helpen bij het maken en distribueren van al die cadeaus. De laatste dag voor de kerstvakantie is een dag van gezellig samenzijn. Een lange, feestelijk gedekte tafel, een buffet met allerlei lekkere hapjes, optredens van de meer en ook minder getalenteerden onder ons en, wie weet, misschien wel pakjes onder de boom en in de sokken.

En dan is het vakantie. Twee weken om bij te komen na deze overvolle, maar oh zo gezellige decembermaand. In januari weer terug naar school waar het gebouw en de lokalen zo kaal zijn. Tijd voor het volgende cultuurspektakel dus.