Het uitlezen van elektriciteitsmeters is de verantwoordelijkheid van de netbeheerders, aangezien zij volgens ERSE de eigenaren van de apparatuur zijn. Het zelf verzenden van de meetwaarden naar de beheerders vermijdt schattingen en kan je daarom geld besparen. Daarnaast vermijdt zelf lezen de noodzaak om toekomstige aanpassingen te maken, krijg je beter inzicht in je verbruik en kan je je gedrag aanpassen. Tenslotte vergemakkelijkt dit het sneller opmerken van eventuele afwijkingen in de apparatuur.

Drie verschillende metermodellen

Aangezien er verschillende metermodellen zijn, verschilt het leesproces van geval tot geval. Er zijn drie modellen:

  1. Elektromechanische Bij deze meters zijn alle waarden direct zichtbaar. Om deze meters te lezen, lees je alle cijfers, met uitzondering van de cijfers rechts van de komma of in het rood.
  2. Statische De waarden verschijnen sequentieel en automatisch op het display, je hoeft geen knop in te drukken. Afhankelijk van het metermodel zal je de waarden anders moeten interpreteren.
  3. Hybride Om de waarden te raadplegen en de elektriciteitsmetingen op te nemen, druk je op de knop. Ook hier weer hangt het af van het metermodel hoe je de waarden moet interpreteren. Heb je een enkel- of dubbeltarief dan neem je de meetwaarden op van de normale en de economische periode. Als je een drievoudig uurtarief hebt, lees je de waarden af van de dag- (3 – cheias), nacht- (1 – vazio) en piekperiode (2 – ponta).

Op de elektriciteitsrekening staat de datum waarop de uitlezing moet worden verstuurd. Hier zijn geen kosten aan verbonden en indien verstuurd vóór de datum van uitgifte van de factuur, zullen deze gegevens worden gebruikt voor de facturatie.

 

Bron: Blik op Portugal februari 2022